VEZA ENGLESKE I ŠKOTSKE NA VISOKOM NAPONU

Izvor:   AFP / Tanjug

"Simens" gradi podvodni kabl između Engleske i Škotske, kojim će 2015. godine otpočeti transit električne energije pod nu Irskog mora

Nemački industrijski džin "Simens" saopštio je danas da je dobio posao vredan više od milijardu evra, za polaganje kabla po dnu Irskog mora koji će povezivati elektromreže Engleske i Škotske.

Taj projekat, koji će "Simens" realizovati u konzorcijumu sa italijanskom kablovskom kompanijom "Prismian", vredan je ukupno 1,1 milijardu evra (1,4 milijarde dolara) i biće okončan krajem 2015, navedeno je u saopštenju.

Korisnici tog kabla biće britanski operater elektromreže "Nešenel grid elektrisiti transmišen" i škotski operater "Skotiš pauer transmišen", prenela je u četvrtak francuska novinka agencija AFP.

Konzorcijum će izgraditi podvodni kabl dužine 420 kilometara, kao i trafostanice na oba kraja kabla kojim će se prenositi struja u oba smera.

To će biti prvi podvodni dalekovod od 600 kilovolti, ukazao je "Simens".

- To će biti prva podvodna veza prenosnog kapaciteta od 2.200 megavata, što je jednako proizvodnji struje u dve velike elektrane - rekao je direktor "Simensove" podružnice za prenos struje "Simens enerdži" Udo Nihage.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...