UTERIVAČI DUGOVA SA DIPLOMOM

Izvor:   Politika

Od 18. maja, neplaćeni računi za struju, infostan, mobilne telefone ili parkiranje, prepuštaju se iz nadležnosti sudova specijalizovanim stručnjacima

Ko god je uspešno izbegavao da plaća dugove za infostan, struju, mobilne telefone ili parking, od 18. maja će se suočiti sa novim izazovom. Na vrata će mu zakucati – privatni izvršitelji. Nova profesija ovih nedelja i meseci bukvalno se porađa pod okriljem Ministarstva pravde. Planirano je da ih u Srbiji bude najmanje 330, po kriterijumu – jedan na 25.000 stanovnika.

Njihov kroki izgleda, otprilike, ovako: moraju da imaju diplomu pravnog fakulteta i položeni ispit za privatnog izvršitelja. Dobiće status službenog lica, moći će da koriste samo asistenciju policije, tako da građani ipak neće morati da strahuju kako će im, zajedno sa privatnim izvršiteljima, u stanove upadati i „gorile” iz brojnih privatnih agencija za obezbeđenje.

U poslovima naplate dugova, moći će da koriste i usluge privatnih detektiva, kako bi otkrili da li i gde dužnici prikrivaju svoju imovinu. Neće smeti da sprovode izvršenja kada su u pitanju porodične stvari i izvršenje sudskih odluka o vraćanju na rad. Te nadležnosti ostaju sudovima.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...