UNIPETROL KNJIŽI GUBITAK

Izvor:   Tanjug

Češki „Unipetrol“, koji je deo poljske grupacije „PKN Orlean“ - najvećeg prerađivača nafte u srednjoj Evropi - u minusu 112 miliona evra.

Češki petrohemijski holding „Unipetrol“ saopštio je da je prošle godine zabeležio gubitak od 112 miliona evra. Tokom 2010. godine ostvario profit od 37,5 miliona evra. Razlog loših rezultata, uprkos rastu prometa, su negativne razlike u cenama nafte i nagli pad marži.

Promet firme povećan je na 97,4 milijardi kruna, sa 85,97 milijardi 2010. godine, objavila je kompanija na svom sajtu.

Samo u četvrtom tromesečju 2011. „Unipetrol“ je poslovao sa gubitkom od 3,14 milijardi kruna, dok je u istom periodu godinu dana ranije imao gubitak od 68 miliona kruna. Promet u poslednjem lanjskom tromesečju povećan je na godišnjem nivou za 11 odsto, na 24,3 milijarde kruna.

Kako je navedeno u saopštenju firme, na rezultate je uticala veoma loša makroekonomska sredina u oblasti rafinerija i petrohemije, razlika u cenama nafte tipa "brent" i "ural" i pad rafinerijskih marže za više od 80 odsto. Kombinovane petrohemijske marže su pale na minimum u poslednje dve godine.

Na godišnjem nivou bili su niži obimi prodaje rafinerijskih (pad od šest odsto) i petrohemijskih proizvoda (pad od 15 odsto), preneli su češki mediji.

„Unipetrol“ se bavi preradom nafte, distribucijom pogonskih goriva i petrohemijskom proizvodnjom. Godine 2005. kompanija je postala deo poljske grupacije „PKN Orlean“, koja je najveći prerađivač nafte u srednjoj Evropi.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...