UMESTO NUKLEARKE VETRENJAČE KOD FUKUŠIME

Izvor:   Tanjug / AFP

Japan će do 2016. godine izgraditi ploveću farmu vetrenjača kod Fukušime

Grupa japanskih firmi, sa trgovinskom kućom Marubeni na čelu, planira izgradnju velike ploveće eksperimentalne farme vetrenjača blizu obale prefekture Fukušima.

Cilj tog projekta je proizvodnja oko 12.000 kilovata električne struje za potrebe više od 100.000 domaćinstava. Očekuje se da će ta farma vetrenjača biti puštena u rad do 2016, prenela je agencija AFP.

"Marubeni" planira da počne realizaciju tog projekta do kraja marta, uz pomoć finansija japanskog ministarstva industrije iz dopunskog budžeta za obnovu posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su oštetili atomsku elektranu "Fukušima".

Japan, veliki potrošač energenata, praktično nema sopstvene prirodne resurse i do zemljotresa od 11. marta je trećinu svojih potreba u električnoj struji zadovoljavao proizvodnjom u nuklearnim elektranama.

Posle te katastrofe velika većina nuklearki je zatvorena zbog provere njihove sigurnosti, što je primoralo tu zemlju da potraži alternative, pre svega obnovljive izvore energije.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...