UGASITI SVE SIJALICE U SVETU

Izvor:   Glas Rusije

Ujedinjene nacije pozivaju da se svet oslobodi od sijalica. Organizacija je postavila sebi cilj da neutrališe izum ruskog naučnika Aleksandra Ladigina (1874.) kao neefikasan već 2016, i pored toga što je sijalica više od sto godina verno služila čovečanstvu.

Ujedinjene nacije pozivaju da se svet oslobodi od sijalica. Organizacija je postavila sebi cilj da neutrališe izum ruskog naučnika Aleksandra Ladigina (1874.) kao neefikasan već 2016, i pored toga što je sijalica više od sto godina verno služila čovečanstvu. UN smatraju da su sijalice razlog za globalno zagrevanje.

Pre godinu dana Rusija se priključila projektu en.lighten: postepenom prelasku na savremenije i „zelene“ tehnologije u osvetljenju, na koje se troši oko 20 % svetske električne energije. Program OUN za životnu sredinu (UNEP) i Globalnog ekološkog fonda (GEF) predlaže da se potrošnja struje smanji minimum upola. Ako se od svih sijalica odustane bar do 2020. godine, moguće je izbeći globalno zagrevanje planete. U suštini, taj projekat može postati jedna od najrazumnijih odluka koju je donelo čovečanstvo.

Za poslednju godinu u Rusiji su prestale da se prodaju sijalice od 100 vati, a do 2014. će biti zabranjene apsolutno sve „sijalice Iljiča“. Upravo tako u zemlji zovu sijalice: početkom 20. veka Vladimir Iljič Lenjin – lider Zemlje Sovjeta – je dao zeleno svetlo za program elektrifikacije zemlje. Pre sto godina niko nije mislio na njihovu efikasnost, „U prvoj fazi smo odlučili da se izbavimo od sijalica jačine 100 vati i više, od onih koji troše najviše struje. U stvari to su u većoj meri „grejalice“, nego sijalice. On troše 95 % energije na proizvodnju toplote, i samo 5 % na svetlost. Za godinu dana je nemoguće reći koliko nam je taj eksperiment uspeo. Ali u svakom slučaju jeste. Bar zato što fluorescentne lampe (neonke) 4 do 5 puta smanjuju potrošnju struje, a to je uvek dobro.“

Evropa je odustala od električnih sijalica pre tri godine. Ipak nisu svi bili spremni da pređu na skuplje „zelene“ tehnologije. Tako je nemački biznismen Zigfrid Rothajzer počeo da uvozi zabranjene svetlosne pribore kao mini-grejalice, koje su rasprodate za tren oka.

Naučnici za to vreme dižu uzbunu. Prema ocenama Međunarodne energetske agencije (IEA), ugljen dioksid kojim je zagađena atmosfera izradom električne energije iznosi stotine miliona tona. Ali jednostavnim odustankom od neefikasnih sijalica teško da može da se sačuva ekologija. Potrebne su radikalnije mere, siguran je rukovodilac programa za sijalice sa svetlećom diodom Ruslan Sorokin:

„Električne sijalice u celom svetu izdvajaju 246 miliona tona ugljen dioksida godišnje. Pored toga one potroše kislorod tamo gde gore. Kada su se stvarale, krajem 19.veka, to je bio napredak. Koeficijent koristi takve sijalice je samo 4 - 5 %. Ali 246 miliona tona ugljen dioksida nisu tako značajni za planetu. Automobili daju mnogo više štetnih supstanci.“

Osim Rusije program en.lighten podržavaju Kuba, Australija, SAD, Kanada, Brazil, Meksiko, Argentina, Senegal, Malezija, Kina, Kolumbija, Filipini i druge zemlje. Dogodine će se programu priključiti i JAR. Takav korak će pomoći svakoj od zemalja da uštedi na osvetljenju milijarde dolara godišnje. Ipak nisu sve zemlje spremne da učestvuju u projektu OUN. Razlog je slaba ekonomija. Proizvodnja efikasnih sijalica koje će pojeftiniti struju je skupo zadovoljstvo.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...