TOPOLA DOBIJA DEPONIJU ZA OTPAD

BM

Sporazumom o odlaganju čvrstog komunalnog otpada na deponiji „Vrbak“ u Lapovu, koji je juče potpisala sa kompanijom A.S.A. EKO opština Topola se pridružila opštinama u Srbiji, koje su među prvima započele upravljanje otpadom u skladu sa visokim evropskim standardima o zaštiti životne sredine.

Opština Topola i kompanija ASA EKO zaključile su juče sporazum o odlaganju čvrstog komunalnog otpada na deponiji Vrbak u Lapovu, čime je počelo upravljanje otpadom u skladu sa visokim evropskim standardima o zaštiti životne sredine.

Opština Topola je, pored razvijenog sistema sakupljanja, pre više godina započela odvajanje otpada uspostavljanjem zelenih ostrva, na kojima se nalaze kontejneri i mreže za odvajanje sekundarnih sirovina i ambalažnog otpada poput PET ambalaže i stakla, saopštila je opštinska Informativna služba.

Odlaganjem preostalog otpada na sanitarnoj deponiji kompanije .A.S.A. EKO u Lapovu, Topola je zaokružila proces sigurnog upravljanja čvrstim komunalnim otpadom u skladu sa zakonom. “Pored toga ispunjene su i odredbe Nacionalne strategije za upravljanje otpadom, prema kojoj se opštinama preporučuje udruživanje u regione kada je reč ovoj delatnosti od javnog značaja. Ovo je važan dan za Topolu jer zatvaranje deponije nije bitno samo zbog ekologije i omogućavanja boljih uslova života u ovom kraju, već i zbog razvoja turizma čitave regije Oplenca i pružanja mogućnosti da građani Topole žive u čistoj i prosperitetnoj opštini,“ rekao je Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola.

Generalni menadžer kompanije ASA za Srbiju Aleksander Nalepka je istakao da je odlaganje otpada značajno za građane Topole, koji će ubuduće imati zaokružen i sa zdravstvenog aspekta siguran sistem za upravljenje otpadom ali i za kompaniju.

„Značaj potpisivanja ugovora sa Topolom za našu kompaniju je višestruk, pre svega zbog širenja tržišta, jer deponija i jeste građena za region sa kapacitetom projektovanih kaseta koje mogu prihvatiti otpad sa teritorije na kojoj živi i više od 200 hiljada stanovnika,“ istakao je Nalepka.

Deponija u Lapovu izgrađena je u proleće 2009. godine i iste godine puštena je u rad. Kapaciteta je 2.300.000 kubnih metara čvrstog komunalnog otpada, a projektovana je za odlaganje u narednih 30 godina, što znači da je mogu koristiti i ostale opštine iz okruženja.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...