ŠTRAJK PARALISAO FRANCUSKU

Štrajk zbog predložene reforme penzionog sistema u Francuskoj nastavlja se, a sindikalne vođe kažu da "nema razloga" da se obustavi.

Bernar Tibo, lider jednog od najvećih sindikata u Francuskoj, kaže da "nema razloga" da se prekine štrajk i najavljuje nove proteste za narednu nedelju.

"Treba nastaviti proteste što je masivnije moguće", rekao je Tibo, dodajući da je protest "svakodnevan", sa prekidima rada od sat do nekoliko sati u nekim preduzećima, kao i okupljanjima u večernjim satima.

Zbog vladinog predloga da pomeri starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine, u utorak, šestog dana štrajka, na ulicama u Francuskoj okupilo se između 1,1 i 3,5 miliona ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bris Ortefe kaže da je "74 odsto benzinskih stanica potpuno ili delimično snabdeveno, a 26 odsto ih je blokirano" zbog toga što su demonstranti blokirali skladišta goriva.

Predsednik Nikola Sarkozi naredio je da sva skladišta goriva budu silom oslobođena i da će "penzionu reformu sprovesti do kraja".

Štrajk je poremetio avio, železnički i pomorski saobraćaj u Francuskoj, a protestu su se pridružili i studenti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...