ŠTEDNJA STRUJE OČUVALA SISTEM

Izvor:   Novosti

Beograđani potrošili manje tri miliona kilovatčasova električne energije poslednjih par dana. Kada temperatura stigne u "plus" očekuje se uobičajeno funkcionisanje

Potrošnja električne energije u Beogradu opala je poslednjih dana za više od tri miliona kilovata električne energije - na 34,414 miliona kilovatčasova. Istovremeno, smanjeno je i vršno opterećenje koja sada iznosi 1.532 megavata, a većih kvarova i ispada iz sistema, i pored rekordne potrošnje, nije bilo.

Sistem je, kako kažu u PD "Elektrodistribuciji Beograd", stabilan, ali i dalje preopterećen zbog čega i dalje apeluju na građane da smanje potrošnju koja je do pre neki dan dostizala rekordnih 37,850 miliona kilovat časova.

- Uštede su ostvarene prvenstveno zahvaljujući merama Vlade Srbije, odnosno isključenju tridesetak firmi koje nisu neophodne za život stanovništva, skraćenju rada javne rasvete, produženom školskom raspustu i drugo - kaže za "Novosti" Sandra Alagić, PR "EDB".

Ušteđeno je, prema njenim rečima, ukupno 8,2 posto električne energije, ali građani nisu značajno doprineli tome.

- Na ovim temperaturama, bile one -15 ili minus pet, ne možemo očekivati da će neko ko se greje na struju značajno smanjiti potrošnju - kaže Alagićeva, i dodaje da se veće uštede na tom planu mogu očekivati tek kada temperatura bude iz nad nule.

S druge strane, moguće je kako kaže naša sagovornica, da se štedi na drugi način, isključenjem nepotrebnih sijalica, ne dogrevati se ako postoji centralno grejanje...

Iz "Beogradskih elektrana" poručuju da je sistem prilagođen trenutnoj situaciji i da funkcioniše bez problema.Kvarova na postrojenjima ili mreži nije bilo, a i dalje rade u režimu u kome isporučuju mnogo više toplotne energije nego što je to uobičajeno. Odnosno, umesto 21 stepena, prema predlogu gradonačelnika Dragana Đilasa, stanovi bi trebalo da budu zagrejani na 24 stepeni.

"Delta siti"

Apelu za štednju struje priključio se i TC "Delta siti" smanjenjem potrošnje za 30 odsto. Isključeno je napajanje električnom energijom bilborda, dekorativnog osvetljenja, reklamnih svetala i LED ekrana, dok je osvetljenje unutar centra i u garaži smanjeno na minimum dovoljan za funkcionisanje. U periodu kada je zatvoren "Delta siti" - od 22 do 10 časova jujutru, smanjenje potrošnje iznosi 50 odsto jer su ostavljena samo svetla neophodna za slučaj opasnosti.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...