ŠTEDNJA OSTAJE NA SNAZI

Izvor:   Politika

Iz Mađarske se dnevno uvozi oko 20 miliona kilovat-časova električne energije, što EPS košta u proseku oko tri miliona evra

Normalizacija snabdevanja strujom, ali i ostalim energentima može se očekivati od ponedeljka, ali građani i dalje moraju da nastave sa štednjom, rekao je juče Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku.

On je rekao da će u ponedeljak biti razmatrano stanje u energetskom sektoru i na osnovu toga će se predložiti vladi normalizacija funkcionisanja celog sistema i kada je reč o nastavku rada škola, ali i firmi koje sada rade na tehničkom minimumu.

Mere vlade su dale željene rezultate, ali kada je reč o apelima građanima da više štede struju, nisu postignuti željeni rezultati, jer je potrošnja struje povećana za nekoliko procenata.

Sistem je i dalje prenapregnut, kaže on, ali je situacija pod kontrolom i ne treba očekivati veće probleme, jer se u narednom periodu očekuju bolji vremenski uslovi, pa će biti bolja i hidrološka situacija. Ipak, treba dosta vremena da se stvore i rezerve vode.

Na pitanje šta je dugoročno rešenje problema, kako ne bismo svake zime dolazili u situaciju da moramo da uvozimo struju, Škundrić je ukazao da treba izgraditi nove proizvodne kapacitete.

Škundrić očekuje da će predložene mere Upravnog odbora Elektroprivrede – popust od 30 odsto na mesečni račun onima koji budu smanjili potrošnju struje u februaru – stimulisati građane.

Elektroenergetska situacija u Srbiji je poboljšana u odnosu na prethodnu nedelju zbog uštede u potrošnji, ali i dalje postoje problemi zbog veoma loše hidrološke situacije i teškoća sa isporukom mazuta, potvrdio je juče Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a.

U Srbiju se dnevno iz Mađarske uvozi oko 20 miliona kilovat-časova struje, a maksimalna dnevna vrednost uvoza iznosi do tri miliona evra. On je precizirao da je u odnosu na prošli ponedeljak prekjuče zabeleženo smanjenje potrošnje struje za oko pet do šet miliona kilovat-sati. Uštede se uglavnom postižu ograničenjima potrošnje u malim i srednjim preduzećima.

Kada je reč o potrošnji struje u domaćinstvima, ona je nešto povećana, pojasnio je Marković ukazujući da je ključni i najveći problem veoma loša hidrološka situacija počev još od prošle godine, te da naše hidroelektrane rade sa 25 odsto kapaciteta. Problem je i nedostatak mazuta čiji je prevoz usporen, jer su reke zaleđene pa za transport ne mogu da se koriste barže.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije sa NIS-om je dogovorena isporuka novih količina mazuta, potrebnog pre svega da bi termoelektrane u Obrenovcu radile sa manjim opterećenjem, kao i za oporavak skladišta uglja u termoelektranama.

A na pitanje ko će platiti uvoz struje, budući da Elektroprivreda uzima kredite da bi struju platio na berzi, Marković kaže da svaku robu pa i ovu neko mora da plati i da će to uraditi EPS.

Izdatak za oko 102.000 najsiromašnijih potrošača, koji će biti oslobođeni plaćanja februarskih računa za struju, u Elektroprivredi računaju kao humanitarnu pomoć koja će ih koštati oko 20 miliona dinara.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...