SRBIJI TREBAJU NOVE ELEKTRANE

Izvor:   Dnevnik

Proizvodnja struje u Srbiji zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, ali, uglavnom, nije dovoljna za potrošnju tokom prosečnih zima – a ovako ledenih svakako – pa se struja mora uvoziti. Dobro smo i prošli jer 20 godina elektrane nismo gradili.

Protekle gotovo dve nedelje, kada su se spoljne temperature spustile i dugo zadržale i ispod -15 stepeni Celzijusa, pokazalo se da Srbija nema dovoljno struje za takvu zimu. Suštinski, dve stvari su izašle na površinu.

Srbiji nedostaju kapaciteti za proizvodnju električne energije, a građani naše zemlje tokom zime svoja domaćinstva zagrevaju i dogrevaju strujom, a ni jedno ni drugo nije dobro.

Treba reći da u principu proizvodnja struje u Srbiji zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, ali, uglavnom nije dovoljna za potrošnju tokom prosečnih zima – a ovako ledenih svakako – pa se struja mora uvoziti. Kada su prosečne zime u pitanju, uvoz struje i nije tako komplikovan jer raspoloživih količina ima, ali je sada veoma teško obezbediti dodatne kilovate, koji, usput rečeno, koštaju daleko više nego oni proizvedeni u Srbiji.

Ulaganje u energetsku infrastrukturu je veliko, a efekti se pokazuju dugoročno. I dok Srbija, sigurno je, ima potencijale za izgradnju novih elektrana, izvesno je da nema dovoljno novca, ali, nažalost, ni dovoljno političke volje da se na vreme raspišu tenderi za njihovu izgradnju. Ipak, ovakve zime teraju na razmišljanje jer je sada scenario veoma sličan onom od pre nekoliko godina kada je zbog gasne krize Srbija ostala bez prirodnog gasa. Razlike, naravno, ima jer Srbija uvozi oko 90 odsto potrebnih količina gasa pa su manevarske mogućnosti manje nego kad je električna energija u pitanju, ali je nevolja bila slična – nije bilo odgovarajuće energetske infrastrukture. Sada je situacija drugačija jer postoji podzemeno skladište gasa u kojem ima ovog energenta za eventualno nadomeštanje potrebnih količina.

Da li će posle ove ledene zime biti slično i kada je u pitanju izgradnja elektrana, odnosno da li će pouka biti izvučena i ulaganje u elektrane prerasti samo plan o tome, videće se. Naime, poslednjih nekoliko decenija u Srbiji nije izgrađena nijedna elektrana iako je planova da se to uradi u „Elektroprivredi” Srbije bilo. Poslednji novi agregat u EPS-u pušten je pre više od dvadeset godina, još više je prošlo od prestanka izgradnje termoelektrane „Kolubara B“, a tender za izgradnju trećeg bloka termoelektrane „Nikola Tesla B-3“ u Obrenovcu bio je neuspešan. Nešto je potrebno promeniti, a tome u prilog ide i plan da se se proizvodnja struje u budućnosti poveća i izgradnjom četiri elektrane na gas – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu, a najbliže tome je Novi Sad.

Ulaganje u termoelektrane „Kolubara B“ i „Nikola Tesla B-3“, kao i gasne elektrane za Srbiju bi imalo veliki značaj jer bi se prevazišao problem nedostajućih kilovata u zemlji, a istovremeno bi bio moguć i izvoz struje u regionu Balkana, a uz to, EPS bi se uključio u regionalno tržište električne energije i stekao uticajniju poziciju u regionu.

Ovogodišnje februarsko strujno iskustvo, nadajmo se, daće pozitivne rezultate i pokrenuti nadležne da razmišljaju dugoročno. Ne bi bilo dobro da nešto toplije vreme od početka ove nedelje zatvori priču o izgradnji novih elektrana, baš kao što je sunce donelo i nešto manju potrošnju struje i smanjeni pritisak na elektroenergetski sistem u Srbiji. Jer do smanjenja potrošnje došlo je tek sada, i pored apela za štednju, gašenja ulične rasvete i pojedinih industrijskih pogona. Domaćinstva su veliki potrošači, a razloga je mnogo. Električna energija je praktično u svim domaćinstvima jer ima oko tri miliona brojila, a uz racionalnu potrošnju, korišćenje ovog energenta isplati se više nego korišćenje nekog drugog.

Pouka gasne krize

Tokom gasne krize pre nekoliko godina Srbiji je obustavljena isporuka prirodnog gasa, dodatnih količina u Srbiji nije bilo, one koje su uvezene, uz angažovanje i s najvišeg mesta u državi, stigle su kada su radijatori već bili hladni, a plaćene su više nego što je bila uobičajena cena gasa. Ove godine, i pored velikih hladnoća, snabdevanje gasom nije bilo ugroženo, čak i pored smanjenja isporuke iz Rusije, jer u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru ima dovoljno gasa da se takve situacije premoste.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...