RUSIJA PROIZVODI 500 MILIONA TONA NAFTE

Rusija, najveći proizvođač nafte na svetu, planira da ove godine premaši granicu od 500 miliona tona.

"Ove godine premašićemo nivo od 500 miliona tona i smatram da bitnijih promena neće biti do 2012", rekao je ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko.

Šmatko je, prema pisanju Tanjuga istakao da vlada procenjuje predlog ministarstva finansija za povećanje poreske stope na eksploataciju prirodnih dobara, koje bi mogle da se odraze na proizovodnju u 2013. godini i kasnije.

Rusko ministarstvo finanisija, nastojeći da popuni trogodišnji deficitarni budžet, predlaže povećanje poreske stope za eksploataciju nafte za 6,5 odsto od 2012. i za 5,4 procenata od 2013. godine.

Proizvodnja nafte u Rusiji je prvi put u poslednjih deset godina opala 2008. zbog ispošćenih nalazišta u tradicionalnim naftonosnim regijama.

Godinu dana kasnije, posle otvaranja velikih nalazišta u istočnom Sibiru za koja su uvedene specijalne poreske olakšice, proizvodnja nafte je povećana za jedan odsto, na 494 miliona tona.

Apsolutni rekord u eksploataciji Rusija je ostvarila u septembru, sa 10,16 miliona barela nafte dnevno, ali je potpredsednik druge po veličini naftne kompanije, "Lukoila", Leonid Fedun, predvideo skoro smanjenje proizovodnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...