REPUBLIKA SRPSKA ULAŽE U ELEKTROENERGETIKU

Izvor:   Srna

Do 2030. godine u energetski sektor Republike Srpske biće uloženo 11,5 milijardi KM

Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine predviđeno je 11,5 milijardi KM investicija u domaći energetski sektor, od čega će se 5,4 milijardi uložiti u elektroenergetski sektor.

Strategijom, koju je juče usvojila Vlada, treba da se zadovolje energetske potrebe RS, a predviđa se da “Elektroprivreda RS” ostane u većinskom vlasništvu Vlade, što podrazumijeva i restrukturiranje preduzeća.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević rekao je da se do 2030. godine predviđa da energetski sektor, osim razvoja infrastrukture, razvija prodaju električne energije na inostranim tržištima.

On je dodao da se Strategijom predviđa korištenje prirodnog gasa kao primarnog energenta, na osnovu čega se planira detaljna izrada studije razvoja gasnog sektora, koja će definisati potencijalne potrošače prema području, lokaciji i količini.

Govoreći o proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom u RS u ovom momentu, Kovačević je naveo da se situacija stabilizuje, te da su u ovom trenutku sve termo i hidroelektrane rade u punom pogonu.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu 98 odsto kupaca ima uredno snabdijevanje, a u toku dana trebalo bi da se otklone kvarovi u snabdijevanju 156 domaćinstava.

Kovačević je u narednih nekoliko dana najavio sastanak sa predstavnicima „Elektroprivrede“ na kojem će se utvrditi posljedice u plasmanu proizašle vremenskim nepogodama, te koliko će energije biti moguće isporučiti u narednom periodu prema inostranstvu.

On je naveo da je RS imala najkvalitetnije snabdijevanje električnom energijom tokom poslednjih vremenskih nepogoda, sa najmanje iskakanja i kvarova, te da su uvezene najmanje količine električne energije u odnosu na zemlje u okruženju u kojima je zabeležen ogroman nedostatak.

“S obzirom na povećanje potrošnje u navedenom periodu, mislim da će RS imati daleko manje posledice u odnosu na zemlje regiona”, rekao je Kovačević.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...