PREGOVORI O KUPOVINI VALJAONICE BAKRA U ZAVRŠNOJ FAZI

Izvor:   Danas

Valjaonica bakra Sevojno trebalo bi za najdalje mesec dana da dobije novog vlasnika. Pregovori o tome u završnoj su fazi.

Valjaonica bakra Sevojno trebalo bi za najdalje mesec dana da dobije novog vlasnika. Pregovori o tome u završnoj su fazi. Kako je Danasu potvrđeno sa obe pregovaračke strane, Miroslav Bogićević vlasnik Farmakoma iz Šapca, trebalo bi da bude novi vlasnik sevojničke fabrike. Ostalo je još da se sadašnji vlasnici, investicioni fondovi RC 2 i Darci sa kupcem dogovore oko nekih bitnih finansijskih okolnosti, pa da konačna odluka bude doneta.

Preuzimanjem kredita firme Ist point, dotadašnjeg većinskog vlasnika Valjaonice bakra, dva strana investiciona fonda su prošle godine postala većinski vlasnik i kiparske i firme iz Sevojna. Ist point, tada u većinskom vlasništvu Zorana Drakulića, Valjaonicu bakra je kupio na javnom tenderu Agencije za privatizaciju 2004. godine.

U poslovnim krugovima u Beogradu se ocenjuje da je Miroslav Bogićević jedan od retkih domaćih biznismena koji je likvidan, raspolaže većom količinom keša i kadar je da iznese ovu kupovinu.

„Koliko znam, on se za razliku od ostalih naših biznismena, nije igrao nekretninama“, kaže za Danas jedan od najverziranijih investicionih savetnika u Beogradu.

U sastav Koncerna Farmakom ulaze: Mlekara Šabac, Fabrika akumulatora Sombor, Rudnici i topionica AD Zajača iz Loznice, Industrijski kombinat Guča, Rudnik Lece iz Medveđe, Rudnik olova i cinka Suva Ruda iz Raške, Poljoprivredno industrijski kombinat 7. juli Debrc iz Vladimirovaca, Livnica Požega, Retail group Šabac i Farmakom doo. Sve su firme poslovnu 2010. godini završile sa dobiti. Te su godine zapošljavale oko 2.700 radnika.

Valjaonica bakra Sevojno je poslovnu 2009. godinu završila sa gubitkom od 70,486 miliona dinara, 2010. godine ubeležila je dobit od oko 40 miliona dinara, a te je godine zapošljavala 946 radnika.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...