POPUŠTANJE MRAZA GASI GREJALICE

Izvor:   Politika

Sedam miliona kilovat-časova manja potrošnja nego na početku prošle nedelje

Domaćinstva i privreda u Beogradu u toku poslednja dva dana potrošila su oko 30 miliona kilovat-časova dnevno, što je sedam miliona kilovat-časova manje nego početkom prošle nedelje, kada je oboren rekord u potrošnji struje u glavnom gradu.

– Najveće opterećenje mreže je u rubnim naseljima kao što su Ledine, Altina, Mali Mokri Lug i Žarkovo, gde su se najčešće i dešavali manji kvarovi.Zbog niskih cena električne energije, građanima je isplativije da koriste grejalice nego da kupe drva ili ugalj – ističe Stevan Milićević, direktor „Elektrodistribucije Beograd”.

On naglašava da je elektroenergetski sistem u prestonici sačuvan i zahvaljujući odluci Vlade Srbije da se iz sistema isključi trideset firmi, koje nisu neophodne za život stanovništva. Uštede su ostvarene i skraćenjem rada javne rasvete, kao i vanrednim školskim raspustom.

–Dekorativna rasveta isključena je na svim objektima na mreži javnog osvetljenja.Ušteda postignuta skraćenjem rada javne rasvete jednaka je potrebama za strujom za oko 10.000 domaćinstava– kaže Milićević.

Direktor EDB-a dodaje da je energetski sistem spasla i odluka gradonačelnika da temperatura u stanovima koje zagrevaju „Beogradske elektrane” bude 24, umesto 21 stepen Celzijusovih. Najbolji primer odličnog rada ovog komunalnog preduzeća je Novi Beograd – sa stambenim i drugim objektima do kojih stiže toplota iz ovog sistema EDB nema nikakvih problema.

Iz „Beogradskih elektrana” poručuju da je sistem prilagođen trenutnoj situaciji i da funkcioniše bez problema. Kvarova na postrojenjima ili mreži nije bilo, a i ubuduće će raditi u režimu u kome isporučuju mnogo više toplotne energije nego što je to uobičajeno jer će u stanovima biti toplije za tri stepena.

Popusti za manju potrošnju

Popuste na februarskim računima za struju imaće samo najsiromašniji i najštedljiviji potrošači. „Elektroprivreda Srbije” će otpisati svu potrošnju za 102.000 socijalno ugroženih domaćinstava, koja se procenjuje na oko 20 miliona dinara. A svi koji tokom ovog meseca budu dnevno trošili bar 15 odsto manje nego u januaru i redovne su platiše dobiće 30 odsto umanjen račun.

Zbog velike hladnoće u februaru, oni koji su se grejali na struju nemaju šanse da računaju na navedeni popust. Brojke govore da su tokom ledenih dana domaćinstva trošila oko 70 odsto struje u Srbiji.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...