POPUST ZA STRUJU TEŠKO DOSTIŽAN

Izvor:   Novosti

U februaru će biti otpisano 20.000.000 dinara na računima za struju. Smanjenju računa će moći da se nadaju samo oni potrošači koji se greju preko toplana ili na čvrst ogrev

Popuste na februarskim računima za struju imaće samo najsiromašniji i najštedljiviji potrošači. Tako će Elektroprivreda Srbije otpisati svu potrošnju 102.000 socijalno ugroženih domaćinstava, koja se procenjuje na oko 20.000.000 dinara. A svi koji tokom ovog meseca budu dnevno trošili bar 15 odsto manje od prosečne januarske potrošnje i redovno plaćaju struju, dobiće umanjenje od 30 odsto.

Odluku da otpiše dugove za struju najsiromašnijima, EPS je doneo na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića. A popust na računima štedljivih domaćinstava je omogućen kako bi se stimulisala racionalna potrošnja električne energije.

Oni će morati da smanje prosečnu dnevnu potrošnju za najmanje 15 odsto, neće moći da imaju zaostala dugovanja, a račun treba da plate u roku dospeća.

- Da bi se uštedela struja, potrošače možemo da podstaknemo poskupljenjem ili popustom za racionalno korišćenje - kaže Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije. - Pošto povećanje cene nije bilo moguće u ovom trenutku, odlučili smo se da nagradimo štedljive.

Ali, zbog velike hladnoće u februaru, grejalice i TA peći mnogima neće omogućiti ovaj popust. Jer, brojke govore da su tokom ledenih dana domaćinstva trošila oko 70 odsto struje u Srbiji. Tako će smanjenju računa moći da se nadaju samo oni koji se greju preko toplana ili na čvrst ogrev.

Prema rečima generalnog direktora EPS Dragomira Markovića, plaćanja računa za struju u februaru biće oslobođeno 102.000 siromašnih domaćinstava.

- Socijalno ugrožene kategorije u Srbiji imaju popust od 35 odsto koji uvek odobravamo - kaže Marković. - Prema našim procenama, otpis računa za najsiromašnija domaćinstva koštaće oko 20.000.000 dinara, a sve troškove pokriće EPS.

Redovno

POPUST od 11,89 odsto na račun za struju, EPS odobrava od prošlog aprila za redovne platiše koje troše do 350 kilovata mesečno. Međutim, brojke pokazuju da ovaj popust iskoristi manje od polovine domaćinstava koja za to imaju šansu, jer prosečno umanjenje na uplatnici iznosi oko 120 dinara.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...