NUKLEARNA SARADNJA FRANCUSKE I VELIKE BRITANIJE

Izvor:   Tanjug

Velika Britanija i Francuska potpisale su ugovor o jačanju civilne nuklearne saradnje

Velika Britanija i Francuska potpisale su ugovor o jačanju civilne nuklearne saradnje, javio je britanski Bi-Bi-Si. U saopštenju iz Dauning strita ocenjeno je da će potpisani ugovor između dve zemlje otvoriti široku poslovnu saradnju u toj oblasti, u vrednosti od više od 500 miliona funti uz otvaranje 1.500 novih radnih mesta.

Sporazum je potpisan na sastanku britanskog premijera Dejvida Kamerona i francuskog predsednika Nikole Sarkozija u Parizu, navodi BBC. Kameron je naveo da će britanska inženjerska firma "Rols-Rojs" obezbediti 400 miliona funti učešća za izgradnju novog britansko-francuskog nuklearnog reaktora u Hinklej pointu na jugu Engleske.

I druge britanske firme će potpisati ugovore u vrednosti od još 115 miliona funti sa francuskim državnim energetskim gigantom EDF za učešće u projektu "Hinklej", naveo je AFP.

Francuska agencija je dodala da su na vojnom planu dvojica lidera najavila novo "dugoročno strateško partnerstvo" vezano za bezpilotne letilice, odnosno projekat francuskog "Dasult-a" i britanske kompanije "BAE sistems" na razvoju takvih letilica do 2030. gofine, zajedničke projekte projektila, satelitske vojne komunikacije i vežbe.

Tokom razgovora, Kameron i Sarkozi su izrazili "čvrst stav prema nasilju sirijskog režima", a Kameron je iskoristio priliku da, na zajedničkoj konferenciji za novinare, izrazi podršku "svom prijatelju" (Sarkoziju) na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj.

"Ne možemo prihvatiti da diktator vrši masakr nad svojim narodom, ali revolucija neće biti dovedena spolja, ona će biti dignuta unutar Sirije, kao što je učinjeno i drugde", rekao je Sarkozi novinarima.

Dva lidera su istakla da uslovi nisu sazreli u Siriji za zapadnu vojnu intervenciju kao što je bila ona u Libiji, ali su obećali maksimalni diplomatski pritisak na sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...