NIŠ NEĆE HOLANDSKE MILIONE

Izvor:   Danas

Kompanija Fertlizer već dve godine pokušava da dogovori detalje oko investicije koja će otvoriti 2.500 radnih mesta

Holandska kompanija „Fertilizer4you“ sugerisala je juče gradskim vlastima u Nišu da „što skorije organizuju sastanak“ na kojem bi se sa svim relevantnim institucijama i kooperantima precizirali detalji investicije vredne 20 miliona evra koju ta kompanija planira u Nišu.

U nesvakidašnjem saopštenju, dostavljenom Danasu, navodi se da se kompanija „nada da će grad će grad u što skorijem roku odrediti datum ovog sastanka“, na kojem bi sa resorno nadležnima i kooperantima trebalo da se postigne konačni dogovor o budućoj investiciji, kao i da se utvrde detalji o licencama, dozvolama, subvencijama i uslovima izvoza. U saopštenju kompanija podseća da je gradonačelnik Niša Miloš Simonović sredinom novembra prošle godine saopštio da su u toku pregovori sa holandskim investitorom, kao i da je najavljeno da bi ovakav sastanak trebalo da se održi ovog meseca.

- Holandska kompanija „Fertilizer4you“ je posle dvogodišnjih pregovora sa lokalnim vlastima odlučila da u Nišu u radnoj zoni Donje Međurovo otvori izuzetno veliko postrojenje „Bio svet“. Ovo će biti investicija od 20 miliona evra koja za Niš, pored ostalog, znači i dve i po hiljade novih radnih mesta - precizira se u saopštenju kompanije, koja u Holandiji ima postrojenje „Bio svet“ i bavi se proizvodnjom bio-goriva, bio-gasa, organskog đubriva i organske hrane.

Prema navodima kompanije, „Bio svet“ u Nišu bi se prostirao na zemljištu od 20 hektara i obuhvatao bi postrojenja bio-gasa sa skladištima za 100.000 tona kukuruza i soje, mlin i linije za pakovanje, fabriku za proizvodnju organskog đubriva, hladnjače, linije za pakovanje konzervirane hrane, hotel i restoran.

- Otvaranje „Bio sveta“ u Nišu učinilo bi ovaj grad centrom za proizvodnju obnovljive energije u regionu. Ono bi imalo i globalni značaj jer su ova postrojenja odgovor na sve veće zagađenje i potrošnju fosilnih goriva - navodi se u saopštenju „Fertilizer4you“.

U kabinetu gradonačelnika, međutim, kažu da su pregovori sa kompanijom „Fertilizer4you“ u toku i da još nema konačnog dogovora o investiciji. Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović precizira da grad od holandske kompanije još uvek nije dobio pismo o namerama ili neku drugu zvaničnu potvrdu o početku realizacije ovog projekta i da ih tek „očekuje“. On kaže da je kompanija sada u pregovorima za kupovinu zemljišta bivšeg „Fripaka“ u radnoj zoni Donje Međurovo, ali da se oni odvijaju sa privatnim vlasnikom te firme, „nezavisno od grada“. Dodaje da su gradski zvaničnici u dosadašnjim razgovorima pružili „svu pomoć“ kompaniji, kako bi se konkretno informisala o mogućnostima dobijanja subvencija, potrebnoj dokumentaciji, raspoloživoj radnoj snazi u Nišu i okolini, poljoprivrednoj proizvodnji, mogućnostima transporta i slobodnoj carinskoj zoni.

Holanđani već biraju radnike

Kako nezvanično saznaje Danas, predstavnici „Fertilizer4you“ već „biraju“ prvu grupu od 25 radnika. Obavili su prve razgovore sa potencijalnim radnicima i u njima potvrdili velike planove koje imaju u Nišu.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...