NEĆE BITI SAGRAĐENO MAĐARSKO-RUSKO SLADIŠTE GASA

Izvor:   energetika-net

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL i ruski gasni div Gasprom odlučili su da prekinu rad na projektu izgradnje podzemnog skladište gasa Pusztaföldvár u Mađarskoj nakon što je studija izvodljivosti pokazala nedostatke

Neće biti sagrađeno novo podzemno skladište gasa Pusztaföldvár u Mađarskoj koje je zajedno trebalo da grade mađarska naftna i gasna kompanija MOL i ruski gasni div Gasprom.

Dve strane su odlučile da prekinu rad na projektu nakon što je studija izvodljivosti pokazala nedostatke. Novo skladište je trebalo da bude sagrađeno na nekadašnjem MOL-ovom gasnom polju Pusztaföldvár-Dús. Planirani kapacitet iznosio bi 1,3 milijardi kubnih metara (m3), a trebalo je da počne s radom 2012. ili 2013. godine.

Gasprom je istraživao mogućnost izgradnje novog skladišta u Mađarskoj koje bi bilo u funkciji isporuka gasovodom Južni tok. Međutim, iako je plan Gasproma da u Evropi do 2015. udvostruči sadašnje skladišne kapacitete na pet milijardi m3, odustao je od mađarskog skladišta. Prema njegovoj proceni, zasad ima dovoljno raspoloživih kapaciteta u Nemačkoj, Austriji i Srbiji, javlja mađarski portal Portfolio.hu.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...