MRAZ STOPIRA IZVOZ RUMUNSKE STRUJE

Izvor:   Tanjug

Da bi se zadovoljla rastuća potražnja za električnom energijom u zemlji, jer domaćinstava je troše sve vise zbog niskih temperatura Rumunija je odlučila da, ako bide potrebno, od 16. februara do 15. marta, obustaviti izvoz električne energije i ograničiti isporuku struje industriji.

Rumunija će od 16. februara do 15. marta, u slučaju potrebe, obustaviti izvoz električne energije i ograničiti isporuku struje industriji.

To je pokušaj da se zadovolji rastuća potražnja domaćinstava zbog niskih temperatura, saopštila je rumunska vlada.

Premijer Mihaj Razvan Ungureanu je rekao da je to "preventivna mera koje će se primenjivati samo u slučaju potrebe", istakavši da je važno da se rumunska domaćinstva uvere da neće biti pogođena restrukcijama struje.

Vlada je u odluci navela da elektrodistributivna mreža Transelektrika može da ograniči ili zaustavi izvoz i smanji isporuku industriji, dok se zalihe ne vrate na normalni nivo i obnovljen balans između proizvodnje i potrošnje.

Ministarstvo ekonomije u saopštenju navodi da je "takav potez preduzet pošto je za 50 odsto opao nivo Dunava i pritoka, porasta potrošnja gasa i registrovane teškoće u snabdevanju ugljom termoelektrana, a zbog obilnih snežnim padavina i niskih spoljnih temperatura".

Rumunija je, inače, prošle godine izvezla 2,4 milijarde kilovatsati električne energije.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...