KINA IZAZVALA POJEFTINJENJE NAFTE

Cene nafte juče su na međunarodnim tržištima „pale” prema nivou od 82 dolara za barel jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineske privrede i povećanje američkih zaliha.

Barel sirove nafte za isporuke u decembru na burzi u Njujorku je pojeftinio za 34 centa (na 82,20 dolara), nakon što je juče ostvaren rast od gotovo 3 %. Na Londonskoj berzi cena barela je pala 6 centi (na 83,54 dolara).

Stručnjaci procenjuju da je na cene nafte uticalo to što je kineski statistički ured juče objavio da je rast BDP-a u trećem tromesečju 2010. usporio na 9,6 % na godišnjem nivou - s 10,3 % u prethodnom tromesečju. Bio je, ipak, nešto jači negoo što se očekivalo a ne treba zanemariti ni uticaj podataka o potražnji za naftom u Kini, koja je, trenutno, najveći svetski potrošač energije. U Kini je potražnja za naftom u septembru skočila za 6,2 % u odnosu na isti period 2009. godine ranije - na 8,68 miliona barela dnevno, prenosi Reuters.

Američke zalihe sirove nafte porasle su prošle nedelje za neočekivano snažnih 667.000 barela zbog skoka uvoza, pokazao je juče nedeljni izveštaj američke vlade (EIA). Zalihe derivata pale su, međutim, više nego što se očekivalo, dok su zalihe benzina iznenadile analitičare neočekivano snažnim skokom za 1,2 miliona barela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...