IZRAEL ZVECKA ORUŽJEM ZBOG GASA

Izvor:   capital.ba

Izrael i Kipar razmatraju izgradnju zajedničkog gasovoda za izvoz prirodnog gasa u Evropu i Aziju a iz Izraela stižu javna uveravanja da je jevrejska država spremna da upotrebi silu kako bi zaštitila gasna polja u Mediteranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael i Kipar razmatraju mogućnost izgradnje zajedničkog gasovoda, kojim bi mogli izvoziti prirodni gas u Evropu i Aziju.

Netanjahu, koji se nalazi u prvoj poseti Kipru otkad je postao premijer, rekao je juče da je sa predsednikom Kipra Demetrisom Hristofijasom razgovarao o načinima na koji dve zemlje mogu sarađivati na istraživanjima iz oblasti energenata, poljoprivrede, turizma i nauke. Međutim, lideri nisu želeli da javno govore o predlozima za vojnu saradnju.

“Još nismo doneli nikakvu odluku, ali smo razgovarali o gasovodu dugom 40 kilometara između dva otkrivena nalazišta kod obala Izraela i Kipra”, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare sa Hristofijasom u predsedničkoj palati u Nikoziji.

Prema njegovim rečima, gas bi mogao da bude prerađivan na Kipru ili Izraelu i potom izvezen u Evropu ili Aziju.

Izrael i Kipar su u protekle dve godine pronašli kod svojih obala veće količine gasa, čija je izvozna vrednost procenjena na više milijardi dolara.

Turska i Liban zahtevaju deo prihoda od prirodnog gasa koji je kod obala Kipra i Izraela pronašla grupa istraživača na čelu sa kompanijom “Nobl enerdži” iz američkog grada Hjustona.

Izraelski ministar energetike Uzi Landau, koji je na Kipar došao uz Netanjahua, izjavio je da je jevrejska država spremna da upotrebi silu kako bi zaštitila gasna polja.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...