IRAN GRADI ČETIRI NUKLEARNA REAKTORA

Izvor:   SEEbiz

Ahmadinežad naredio gradnju četiri nova reaktora za istraživanje i proizvodnju radio izotopa

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad naredio je izgradnju četiri nova nuklearna reaktora za istraživanje i proizvodnju radio izotopa, javila je iranska državna televizija.

"Prema potrebama zemlje izgradite te reaktore na četiri različita mesta da bi osigurali potrebe za istraživanjem kao i izotope koji su potrebni zemlji za obolele od raka", rekao je Ahmadinedžad.

Iran ima reaktor za istraživanje od pet megavata, koji su izgradili Amerikanci pre islamske revolucije 1979. godine u Teheranu. Zemlja gradi drugi reaktor za istraživanje od 40 megavata u Araku, u centru zemlje za proizvodnju plutonijuma namenjenog medicinskim istraživanjima.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearni program, s ciljem da napravi atomsko oružje, dok Teheran to negira navodeći da taj program ima mirnodopske svrhe.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...