HRVATSKA PLANIRA SOLARNU ELEKTRANU

Izvor:   croenergo.eu

Uskoro prva solarna elektrana u Hrvatskoj, za koju će komponente biti izrađene u Italiji

U Zagrebu je, radi dogovora o izgradnji solarne elektrane – prve u Hrvatskoj, čija će instalisana snaga biti 1 MW nedavno održan značajan privredni susret domaćih investitora i delegacija kompanije SHARP i Erste banke, ekskluzivno saznaje portal croenergo.eu od proverenog izvora. Skup su organizovale firme “Struja iz prirode” i “Nival” iz Zagreba.

Predstavnici SHARP-a, Hiromichi IIda (solar system sales manager), Peter Thiele (executive vice president SHARP - Europe), Robert Mayer (manager for East Europa i Mediterranean) i Gerhard Korpitsch (KW -Solartechik Graz - Austria) investitorima su predstavili proizvodnju i tehnologiju solarnih panela i najnovija dostignuća u tehnologiji mikroamorfa.

Osim toga, delegacija je predstavila i novosagrađenu fabriku u Italiji, projekat u saradnji s italijanskim ENEL-om i firmom ST Microelectronics. Prodaja ove fabrike osigurana je putem novoosnovane mešovite firme Enel Green Power & Sharp Solar Energy (ESSE), koja je osmišljena kako bi se olakšao razvoj, proizvodnja i upravljanje fotonaponskim sistemima u EMEA regiji. Zacrtano povećanje proizvodnih, a samim tim i prodajnih kapaciteta do 2016. godine trebalo bi dostići oko 500 MW proizvedenih solarnih panela godišnje.

Ova je fabrika specijalizovana, posebno, za proizvodnju mikroamorf modula sa čistim ekološkim materijalima i sa visokim stepenom automatizacije.

Provereni izvor croenergo.eu izneo je zanimljivost otvaranja pogona u Italiji, a ne kao i obično u Kini, te kako proizvođač ozbiljno računa na hrvatsko tržište. U tom se smislu ozbiljno pregovara oko izgradnje prve 1 MW-tne solarne elektrane u Hrvatskoj.

"S obzirom da je dobar deo Hrvatske mediteranski, sa visokim letnjim temperaturama, tehnologija mikroamorfa zbog svojih prednosti u radu na visokim temperaturama će sigurno naći primenu na domaćem tržištu", zaključuje izvor.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...