GRČKA “BLOKIRA” I CENU NAFTE

Izvor:   Hina / poslovni.hr

Strah zbog Grčke “zakočio” cene na naftnom tržištu, iako je “crno zlato” počelo poskupljivati kada je Iran najavio da će obustaviti izvoz nafte u šest članica EU

Nakon što je strah od odlaganja drugog paketa pomoći za Grčku neutralizovao iranske signale o obustavi isporuke nafte u Europu cene nafte stabilizovale su se juče na londonskom tržištu iznad nivoa od 119 dolara za barel.

Na londonskom tržištu cena barela porasla je 22 centa, na 119,15 dolara za barel, nakon što je dan ranije zaključena trgovinu na najvišem novou od prošlogodišnjeg avgusta. Na američkom je tržištu nafta pojeftinila 76 centi i iznosila 101,04 dolara za barel. Trgovina je u četvrtak bila prigušena, jer je ulagače uznemirila odluka o odgađanju drugog paketa pomoći za Grčku, što je zakočilo poskupljenje nafte, podstaknuto strahom od prekida snabdevanja sa Bliskog istoka.

“Cene su se stabilizovale nakon jučerašnjih vesti iz Irana i opšte nesklonosti riziku, s obzirom na novo odlaganje sporazuma o Grčkoj”, tumači Thorbjorn bak Jansen iz kopenhagenskog Global Risk Managementa.

“Odgađanje još jedne odluke o drugom paketu pomoći za Grčku koči tržišta, nema odgovora za grčke nevolje i neizvesnost se nastavlja”, kaže I Ben Taylor iz CMC Marketsa.

U sredu je cene nafte katapultirala vest iranske državne televizije da Teheran obustavlja izvoz nafte u šest zemalja Europske unije. Naknadno je ministarstvo za naftu demantovalo tu informaciju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cena barela referentne korpe njene nafte u sredu iznosila 117,95 dolara, što je 1,32 dolara više nego dan ranije.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...