GAŠENJE NUKLEARKI PRESKUPO?

Izvor:   Tanjug

Francuska će, za sada, zadržiti dosadašnji režim od 70 odsto proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama, uprkos velikom pritisku javnog mnenja.

Francuska će, za sada, zadržiti dosadašnji režim od 70 odsto proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama, uprkos velikom pritisku javnog mnenja.

U Francuskoj, kao i susednoj Nemačkoj, mada u nešto manjoj meri, jačaju antinuklearna raspoloženja posle prošlododišnje havarije japanske nuklearke u Fukušimi.

Nemačka je zbog toga već odustala od produženja rada svojih nuklearnih reaktora i odlučila da ih zatvori do 2022. godine.

Favorit predsedničkih izbora u Francuskoj, socijalista Fransoa Oland založio se da se proizvodnja električne struje u nuklernim elektranama do 2025. svede sa sadašnjih 75 na 50 odsto kao i za zatvaranje nuklearke Fešenheim u istočnoj Francuskoj koja je u radu od 1977. i preti joj, bar tako tvrde protivnici nuklearki, havarija.

Aktuelna vlast francuske desnice pod pritiskom javnog mnenja, koje većinom podržava mere o nuklerakama uvedene u Nemačkoj, zatražila je da joj komisija "Energija 2050" podnese izveštaj o trenutnoj situaciji u nukleranim elektranama.

Članovi te komisije podneli su 13. februara izveštaj ministru za energetiku Francuske Eriku Besonu u kome se procenjuje da Francuska treba da zabrani administrativno zatvaranje bilo koje nuklearne elektrane, osim iz bezbednosnih razloga.

U izveštaju se kaže da bi prelazni period na nove vidove proizvodnje energije trebalo da traje onoliko dugo koliko eksperti za nukeranu sigurnost to odrede. Komisija, takođe, predlaže zamenu starih reaktora novim postrojenjima treće generacije kako bi se nadoknadio gubitak usled postepenog zatvaranja najstarijih centrala.

Francuska praktično ne namerava da za sada redukuje proizvodnju električne energije jer je gašenje nukleranih elektrana preskupo za državu zbog ogromnih troškova oko smeštanja radioktivnih materija.

Ekolozi, međutim, podsećaju da je reaktor broj jedan u nuklearnoj elektrani u Fukušimi koja je počela sa radom 1971. trebalo da prestane sa radom u februaru 2011. ali je dobila dozvolu za produžetak rada za još 10 godina, a mesec dana kasnije, 11. marta došlo je do katastrofe usled razarajućeg zemljotresa.

Prosečna starost nuklearnih elektrana Francuske, drugog svetskog proizvođača električne energije u nuklearkama, posle SAD, je 28 godina, a rok trajanja najstarije elektrana Fešemheim koja je počela sa radom 1977. trebalo je da bude 40 godina, odnosno do 2017. godine.

Kako bi se održao postojeći nivou proizvodnje nuklearne energije potrebno je izvršiti zamenu starih reaktorima novim, zašta je, kako je ocenjeno u izveštaju, potrebno uložiti 50 milijardi evra u narednih 30 godina. Predviđena suma je svakako manja od potrebnih sredstava za gašenje starih nukleranih postrojenja i prelaska na nove vidove proizvodnje energije, po čemu Francuska daleko zastaje za razvijenim evropskim državima. Proizvodnja električne energije u nukleranim elektreanama će zato i dalje ostatati prioritet francuske vlade jer ona za sada nema alternativu.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...