EPS: SMANJENA POTROŠNJA STRUJE

Izvor:   FoNet

Potrošnja električne energije u Srbiji u ponedeljak je dostigla 147,34 miliona kilovat-časova i smanjena je u odnosu na najhladnije dane prethodne nedelje, saopštila je juče Elektroprivreda Srbije (EPS)

Potrošnja električne energije u Srbiji u ponedeljak je dostigla 147,34 miliona kilovat-časova i smanjena je u odnosu na najhladnije dane prethodne nedelje, saopštila je juče Elektroprivreda Srbije (EPS), uz ocenu da su apeli za štednju i mere Vlade Srbije, ali i povećanje temperature, uticali su na smanjenje potrošnje.

Pomoćnik generalnog direktora za tehnički sistem Zoran Manasijević ocenio je u saopštenju da bi na dalji pad potrošnje trebalo da utiče i spajanje državnog praznika sa vikendom, kao i očekivani rast temperature i poboljšanje vremenskih prilika.

"Jedan od najvećih problema je i dalje, zbog višemesečne suše, izrazito loša proizvodnja u protočnim hidroelektranama, a dnevno se zbog smanjene proizvodnje gubi i do 30 miliona kilovat-sati", rekao je Manasijević.

Prema njegovim rečima, nepovoljni hidrološki uslovi odražavaju se i na nizak sadržaj akumulacija, koje su o ovim okolnostima značajno proizvodile električnu energiju.

Manasijević je objasnio i da se stabilizovao dovoz uglja iz Kolubare u obrenovačke termoelektrane, pa je u ponedeljak dovezeno 50.000 tona.

Problematično je, međutim, stanje sa zalihama mazuta, jer Naftna industrija Srbije ne uspeva da isporuči dovoljne dnevne količine prema zahtevima EPS.

Situacija na distributivnom nivou je stabilna, a svi kvarovi se otklanjaju u najkraćem mogućem roku, zavisno od vremenskih i terenskih uslova, navodi se u saopštenju.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...