ELEKTRANE ZOVU INVESTITORE

Izvor:   Politika

Elektroprivreda Srbije i nemačka kompanija u narednih šest godina izgradiće pet hidrocentrala na Velikoj Moravi

Pet hidrocentrala na Velikoj Moravi, ukupne snage oko 150 megavata, u narednih šest ili sedam godina izgradiće preduzeće „Moravske hidroelektrane“, za koje su ugovor o osnivanju u utorak sklopili Elektroprivreda Srbije i nemačka kompanija „RWE innogy“. Ovaj projekat, vredan oko 352 miliona evra, samo je jedna od investicija koje predviđa „Bela knjiga“, strateški dokument EPS za ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Ovaj plan ulaganja domaće elektroprivrede prvi je sličan u zemljama zapadnog Balkana, a prema rečima predsednik Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, predstavlja prekretnicu u investicijama EPS.

- Elektroprivreda je strateško preduzeće za Srbiju, jer svake godine ulaže između 400 i 500 miliona evra u proširenje i održavanje kapaciteta - kaže Cvetković. - Vlada podržava sve investicione aktivnosti EPS. Sa „Belom knjigom“, domaći proizvođač struje ide u susret ciljevima EU do 2020. godine, u oblasti obnovljivih izvora energije i podizanja energetske efikasnosti. Ovaj strateški dokument je prekretnica u našem razvijanju obnovljivih izvora energije, a budućnost će pokazati da li smo u pravu.

Prema rečima generalnog direktora EPS Dragomira Markovića, „Belom knjigom“ obuhvaćeni su i projekti izgradnje „Đerdapa 3“, hidroelektrana na Ibru, srednjem i donjem toku Drine, izgradnja 34 male hidroelektrane na postojećim branama, kao i podizanje solarne elektrane na Zlatiboru, za koju je u utorak sklopljen predugovor. Za sve projekte predviđene ovim dokumentom biće potrebno 3,9 milijardi evra.

- Pojedini projekti već imaju zatvorenu finansijsku konstrukciju, ali mnogi tek treba da nađu svoje investitore - kaže Marković.

- Vlada će u četvrtak dati saglasnost o osnivanju preduzeća „Moravske hidroelektrane“, u kome će nemački partner imati udeo od 51 odsto, a EPS 49 odsto. Studija opravdanosti pokazala je da je projekat isplativ, pa ćemo u narednih nekoliko godina raditi glavni projekat, pribavljati dokumentaciju i dozvole.

Elektroprivreda planira da ugasi deset elektrana do 2020. godine. Na tom spisku su termoelektrane „Kolubara“ A1 do A5, „Morava“, gasne elektrane Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, kao i blokove „Kostolac“ A1 i A2 i „Nikola Tesla“.

Mašinska industrija

Podizanje 34 male hidroelektrane na postojećim branama, ukupne snage oko 80 megavata, trebalo bi da bude završeno u sledeće dve godine. Vrednost ovih projekata biće 90 miliona evra. Zato je u utorak EPS potpisao protokol o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

- Naša mašinska industrija moći će da učestvuje u proizvodnji uređaja, koje će praviti zelenu struju - kaže ministar Dušan Petrović. - Devet hidrocentrala biće podignuto na akumulacijama, koje su pod nadležnošću republičke Uprave za vode.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...