DOLAZE PARTNERI ZA RTB BOR?

Izvor:   Novosti

Američka kompanija „Friport Mek Moran“ sprema ponudu za investiranje u Boru. Državna delegacija ovim povodom bila u Arizoni i Koloradu da razgovara o planovima Amerikanaca

Američka kompanija „Friport Mek Moran“, koja je uz australijski „BHP Biliton“ i britansko-australijski „Rio Tinto“, najmoćnija rudarska korporacija na svetu, dostaviće u najskorije vreme ponudu za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom „Bor“.

Ovo je, za „Novosti“, potvrdio mr Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva, koji je sa Blagojem Spaskovskim, generalnim direktorom RTB, bio u poseti „Friportovim“ rudnicima u Arizoni i Koloradu.

- Predstavnici „Friporta“ žele da investiraju u geološka istraživanja podzemnih ležišta iz sastava RTB „Bor“, koja, kako veruju, kriju impresivan potencijal - otkriva Dragosavljević. - Nakon toga, ova američka kompanija, ukoliko njihova istraživanja budu dala očekivane rezultate, želi da zaključi ugovor o strateškom partnerstvu sa RTB o zajedničkoj eksploataciji tih rudnika.

Iako su pominjane i konkretne brojke, mr Dragosavljević podvlači da je sa predstavnicima „Friporta“ postignut dogovor da oni svoje viđenje strateškog partnerstva sa RTB dostave u najskorije vreme, nakon čega bi se o tome izjasnila i Vlada Srbije.

- Naravno da nam imponuje što je kompanija kao što je „Friport“ zainteresovana za saradnju sa našom firmom. Međutim, mi ćemo se, prilikom donošenja odluke o strateškom partnerstvu sa Amerikancima rukovoditi isključivo dugoročnim interesima RTB „Bor“ i države Srbje - naglasio je Dragosavljević.

Kako saznaju Novosti, Amerikance posebno interesuje podzemno ležište „Borska reka“, iz sastava RTB, gde su, dosadašnjim istraživanjima, utvrđene rezerve rude bakra i zlata od - 620 miliona tona. Međutim, procene kazuju da se u tom ležištu krije gotovo dvostruko više rude, sa srednjim sadržajem bakra do 1,2 odsto, što je gotovo pet puta više od basenskih ležišta koja se trenutno eksploatišu.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...