DERIPASKA OSTAVIO DUGOVE

Izvor:   Vijesti

Građani će vraćaju i 60 miliona evra duga, koje je Vlada Crne Gore oprostila Olegu Deripaski, čija je En plus grupa bila vlasnik KAP-a

Skoro polovina ukupnog iznosa, odnosno oko 60 miliona evra, od ukupnih garancija koje je Vlada dala za kredite Kombinata aluminijuma, stranim bankama je prvobitno trebalo da vrati En plus grupa ruskog tajkuna Olega Deripaske, koji je vlasnik KAP-a.

Deripaska je, međutim, odlukom Vlade od prije tri godine, rasterećen te obaveze i sve garancije koje je dala En plus grupa za kredite KAP-a, preuzela je crnogorska država.

To je sinoć indirektno potvrdio premijer Igor Lukšić, koji je kazao da je spasavanje KAP-a bio interes države.

Lukšić je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti objašnjavao strukturu kredita i garancija koje je Vlada dala za KAP u iznosu od oko 132 miliona evra i kazao da je jedan od uslova za opstanak KAP-a, 2009. godine kada je ekonomska kriza doživljavala kulminaciju, bilo restrukturiranje dugova kompanije.

Premijer je naveo da je kredit od 22 miliona evra od Dojče banke iskorišćen za pokretanje proizvodnje,pre svega za nabavku repromaterjala i druge aktivnosti.

"Kredit od oko 50 miliona evra prema OTP banci je bio za isplatu otpremnina radnicima, oko 30 miliona i oko 20 miliona za vraćanje duga KAP-a prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Time je i pomognuto CKB-u, kao najvećoj banci, a znamo da je 2009. bankarski sistem bio na ivici propasti. Ostatak od oko 60 miliona evra kredita je bilo za restrukturiranje ostalih dugova KAP-a", naveo je Lukšić.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...