BEOGRAĐANI KUPUJU DRVA I NA KILOGRAM

Izvor:   Novosti

Sve više Beograđana svoje kuće greju sa ogrevom koji pazare u džakovima. Uglja više nema, dva puna šlepera "planula" za samo 15 dana

Naš narod voli da kaže "zima ne traži lepote, nego toplote", a ovu poslovicu mogu da potvrde i Beograđani koji ovih nedelja muku muče sa snegom, ledom, ali i ogrevom. Jedni kažu da im se u januaru učinilo da zima neće biti jaka i duga, pa su potrošili male zalihe koje su pripremili, dok se drugi snalaze kupujući drva na džak, odnosno kako vole da kažu "na kilo".

Džak bukve košta 290 dinara u većini prestoničkih radnji ili stovarišta, a u njega stane 0,03 kubnih metara drva. Trgovci kažu da je ovo povoljna alternativa najpre za one koje su svoje zalihe već potrošili.

- Već pet godina prodajemo drva na džakove i ljudi ih svake godine sve više kupuju - kaže Vlajko Sotirov, vlasnik radnje "Metalelektro". - Prodajemo i brikete koji takođe dobro idu, a cena je 230 dinara za deset kilograma, dok za 15 kilograma građani izdvajaju 320 dinara.

U ovoj radnji u ponudi je bio i briketirani ugalj, ali je navala bila tolika da su prodali dva šlepera za samo 15 dana.

- Kupujemo brikete, najvažnije je da su rađeni na kvalitetnoj briketirki, a ako se lože hrast ili bukovina, onda nema zime - kaže kupac Miloš Trifunović. - Ložio sam i papirne brikete, od novinske hartije i zapanjio sam se kakvu energiju mogu da "pruže".

Prema rečima trgovaca, većina građana nema novca da kupuje velike količine ogreva na početku zime, kako su to pre činili, već tokom zime pazare na malo. Prednost ovakve kupovine je i što su drva već pripremljena, pa se dodatno ne plaća sečenje i prevoz.

- Kupujem svakog dana po dva-tri džaka - kaže nam u prolazu jedan od kupaca. - Natovarim džak na leđa i nosim kući, eto kakvo je vreme došlo. Jedno pakovanje mi nije dovoljno da "prezimim" dan, ali količinu "tempiram" po vremenskoj prognozi.

Prodavci kažu da su im najčešće mušterije stariji sugrađani, koji se često požale da je došlo teško vreme. Oni uvek naglase da je ova zima žestoko pokazala zube i da je ispraznila sve novčanike.

"Planule" lopate, traži se i so

Prodavci u "Metalelektro" radnji kažu da su za 15 dana prodali više od 2.000 lopata, što je dokaz da su Beograđani "zasukali rukave". Ovo nezamenljivo sredstvo za čišćenje snega u ovoj prodavnici košta 450 dinara, a prodaje se u kompletu sa držačem, dok za popularni "ledolomac" valja izdvojiti 390 dinara. Za 25 kilograma soli građani plaćaju 490 dinara.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...