APEL CRNOGORCIMA DA ŠTEDE STRUJU

Izvor:   Vijesti

Iz EPCG apeluju da se smanji potrošnja električne energije i upozoravaju da je otežan uvoz. Bolju situaciju očekuju po otapanju snega, kada se napune akumulacije hidroelektrana

Crna Gora bez dodatnog uvoza ima struje do ponedjeljka. Restrikcije ne prete do sredine predstojeće sedmice, jer je struja obezbeđena i neće biti problema ako se racionalno troši.

" Apelujemo na privredna društva, javne institucije i građane da struju troše racionalno, samo onoliko koliko im je stvarno potrebno. Ima struje do ponedjeljka, bez dodatnog uvoza. Ako bude nastavljena štednja, računamo da je obezbeđena do srijede", saopštili su "Vijestima" iz Elektroprivrede.

Osim što Vlada i EPCG pojačavaju apel za racionalnu potrošnju od iduće sedmice je moguća veća proizvodnja iz hidroelektrana usled otapanja snežnih nanosa, što bi moglo dopuniti akumulacije.

Otežani uvoz nedostajuće struje, nakon što su zemlje izvoznice zabranile isporuke zbog promenljive energetske situacije, može se nadomestiti uz mere štednje.

U EPCG procjenjuju da bi se sve moglo poboljšati ako bi se duplirala štednja električne energije, koja za nekoliko prethodnih dana iznosi oko 12 odsto.

Iz Elektroprivrede upozoravaju da je jučerašnja potrošnja struje u porastu u odnosu na potrošnju u utorak, koja je bila na nivou od prethodnog dana, procjenjujući da dosadašnje uštede nisu bile dovoljne, poručujući da je doprinos svih jedini način za prevazilaženje teške elektroenergetske situacije.

"Važno je uštedeti svaki kilovat-sat struje. Koristimo male rezerve sopstvenih proizvodnih kapaciteta i održavamo sistem stabilnim. Nedostajuće količine obezbedili smo pravovremenom kupovinom na međunarodnom tržištu i to u trenutku dok se povećava broj država koje zabranjuju izvoz ili redukuju energije, što dodatno komplikuje situaciju", objavili su iz državne energetske kompanije, kojim upravlja italijanski A2A.

Iz EPCG informišu da su veliki potrošači smanjili potrošnju u skladu sa naredbom Vlade.

"Lokalne samouprave redukovale su javnu rasvjetu preko 90 odsto. Još jednom apelujemo na privredna društva, javne institucije i građane da struju troše racionalno, samo onoliko koliko im je stvarno potrebno kako bi elektroenergetski sistem bio stabilan i narednih dana", pozvali su iz EPCG.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...