Pandemija može usporiti oživljavanje tražnje za energijom do 2025.

M.L.

U ovoj godini Međunarodna agencija za energiju očekuje pad potražnje za energijom od pet posto
(ilustracija, Generalni direktor IEA Fatih Birol upozorava, međutim, da će se rast gobalne tražnje za naftom okončati u narednoj deceniji)

Spori proces oporavka globalne ekonomije od pandemije korona virusa mogao bi da odloži puno oživljavanje globalne tražnje za energijom i do 2025. To u svom godišnjem izveštaju, pod nazivom "Svetski energetski izgledi" (World Energy Outlook 2020) upozorava Međunarodna agencija za energiju (IEA). U ovoj godini ova agencija očekuje, inače, pad potražnje za energijom od pet posto.

Uporedo sa snižavanjem tražnje za energijom ove godine, smanjiće se za sedam posto i emisije CO2 koje potiču iz proizvodnje energije. Investicije u ovaj sektor će, kako procenjuje IEA, pasti za 18 posto. Tražnja za naftom smanjiće se za osam posto, dok će energija iz obnovljvih izvora beležiti umereni rast.

Prema glavnom scenariju IEA, vakcina i lekovi za bolest kovid-19 mogli bi doprineti oživljavanju globalne ekonomije 2021, a oživljavanju tražnje za energijom 2023. Prema „scenariju B“, u kome se računa sa kasnijim ekonomskim oživljavanjem, tražnja za energijom oživeće dve godine kasnije.

Generalni direktor IEA Fatih Birol upozorava, međutim, da će se rast gobalne tražnje za naftom okončati u narednoj deceniji. A ukoliko ekonomsko oživljavanje posle pandemije bude sporo i ekonomske štete budu trajnije, može tražnja za naftom prestati da raste i ranije. U svom lanjskom izveštaju je IEA je tvrdila da se definitivni vrh tražnje za naftom još ne nazire. 

U isporukama električne energije iz obnovljivih izvora glavni izvor rasta biće energija sunca. Na obnovljive izvore u narednoj deceniji odlaziće čak 80 posto rasta proizvodnje struje tako da će oni 2025. prevazići ugalj kao glavni izvor za proizvodnju električne struje.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora biće jedini izvor energije koji nastavlja rast i ove godine. Kombinovani udeo sunca i vetra u globalnoj produkciji električne energije porašće do 2030. na 30 posto sa sadašnjih osam. Kapaciteti solarne energetike, kako se predviđa, imaće godišnji rast od 12 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...