EPS VREDI 6,7 MILIJARDI EVRA

Preneto iz časopisa "kWh", Elektroprivrede Srbije

"Vrednost stalnih sredstava EPS-a upisana u poslovne knjige je gotovo 6,7 milijardi evra i uvećana je za 44 odsto u odnosu na 2004.", ističe Vladimir Đorđević, generalni direktor EPS-a.

Uz pomoć uglednog stranog konsultanta utvrdili smo da je vrednost osnovnih sredstava JP EPS na dan 1.1. 2007. godine 527 milijardi dinara. Po kursu NBS od 1. januara 2007, to je 6,667 milijardi evra! U odnosu na prethodnu procenu, s početka 2004. godine, to je u neto iznosu povećanje od 44 odsto. Ovo je u izjavi za "kWh", prvi put javno saopštio dr Vladimir Đorđević, generalni direktor Elektroprivrede Srbije.


Vladimir Đorđević: "Sprečili smo podelu i rasprodaju"

Jasno je, kaže on, da EPS danas vredi mnogo više nego što je vredeo pre tri godine. Tada smo rekli, podseća prvi čovek EPS-a, da EPS ne sme da se rasproda i da treba da se uveća vrednost najvrednije srpske kompanije, jer ona ima sve preduslove da postane profitna firma i značajan "igrač" na regionalnom tržištu električne energije.

Stotine ljudi deset meseci "snimalo" EPS

- Odupirali smo se raznim pritiscima i "dobronamernim savetima" da se što pre uđe u privatizaciju EPS-a, jer bi zbog toga, tvrdili su oni, kupci struje u Srbiji bili srećniji. Kao da bi imali jevtiniju struju nego što im prodaje EPS. Sprečili smo podelu i rasprodaju, ulagali smo u EPS, obnavljali kapacitete koji sada obaraju rekorde... Rezultat toga je pomenuta vrednost EPS-a koja je krajem februara upisana u poslovne knjige svih jedanaest privrednih društava i JP EPS - kaže Đorđević.

- Procena vrednosti Elektroprivrede Srbije trajala je deset meseci. Pored konsultanata iz firmi Arthur D. Little (ADL) i ENTEL-a, učestvovalo je i oko 350 stručnjaka iz JP EPS (po rešenjima) i još barem toliko koji su povremeno sarađivali - objašnjava za "kWh" Vojislav Škundrić, predsednik Stručnog tima kome je bio poveren ovaj posao.

Završena je procena vrednosti nepokretnosti, postrojenja i opreme JP EPS i privrednih društava čiji je JP EPS osnivač. Procena je, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, međunarodnim standardima za procenu i međunarodnim standardima za finansijsko izveštavanje, rađena po dve metode, čiji su rezultati takozvanim testom profitabilnosti upoređeni, čime se došlo do "fer vrednosti". To je dovelo do pomenutog uvećanja za 44 odsto u odnosu na vrednost pre procene, objašnjava Škundrić.


Vrednost EPS-a u odnosu na 2004. godinu uvećana je 44 odsto: HE „Đerdap“

Prva metoda je bila tzv. "Troškovna". Ona se u osnovi sastoji u proceni sadašnje nabavne vrednosti opreme koja bi se mogla kupiti umesto postojeće - novonabavne vrednosti. Ceneći aktuelno stanje i dotrajalost postojeće opreme, po detaljnoj proceduri je zatim utvrđen procenat otpisanosti i izračunata je sadašnja vrednost nepokretnosti, postrojenja i opreme. Tim JP EPS je dao tehničke podatke o sredstvima, njihovoj fizičkoj otpisanosti i funkcionalnoj zastarelosti, dok je nove nabavne cene, akumuliranu amortizaciju, preostali radni vek i sadašnju vrednost određivao podizvođač ENTEL. Prvi put je procenjivana i vrednost zemljišta u posedu EPS-a.

Druga metoda je bila tzv. "Prinosna". Po njoj je obrađivač ADL, imajući u vidu sve okolnosti i iskustva iz tranzicije drugih istočnoevropskih zemalja, načinio scenario budućih događanja na tržištu električne energije u Srbiji. Na osnovu podataka prikupljenih iz poslovnih procesa, planskih dokumenata JP EPS, pomenutog scenarija i drugih sopstvenih podataka, obrađivač je simulirao poslovanje svake elektrane, rudnika i distribucije u periodu 2007. do 2015. i tako odredio slobodne novčane tokove, koje je diskontovao na početak perioda. Daljim finansijskim proračunima, nastavlja naš sagovornik, došlo se do prinosne vrednosti imovine JP EPS. U skladu sa standardima, kao fer vrednost uzimana je manja od vrednosti dobijenih po ove dve metode.

Sve uknjiženo

Uporedo sa procenom vrednosti, Stručni tim JP EPS je obavio i pripreme za usaglašavanje načina evidentiranja osnovnih sredstava, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima.

Sabiranjem vrednosti privrednih društava došlo se do pomenute ukupne vrednosti od 527 milijardi dinara. UO EPS-a je na sednici održanoj 6. februara doneo Zaključak o usvajanju informacije o izvršenoj proceni i naložio da se nova vrednost, prema rezultatima procene, prikaže u poslovnim knjigama. Istim Zaključkom, UO je naložio i da se nepokretnosti, postrojenja i oprema ubuduće u poslovnim knjigama vode na nov način, prema predlogu Stručnog tima i nalogu generalnog direktora, kao nomenklature nepokretnosti i postrojenja, koje su sada potpuno standardizovane na nivou pojedinih delatnosti EPS-a.

Posle toga, objašnjava Škundrić, stručnjaci za knjigovodstvo u privrednim društvima su prionuli na posao kako bi u izuzetno kratkom roku, do kraja februara, uspeli da obave "nemoguću misiju" i proknjiže stalna sredstva na nov način, sa novim vrednostima i da tu vrednost uvedu u bilanse preduzeća za 2007. godinu. Ovaj veoma težak zadatak je uspešno priveden kraju i EPS kreće u novu poslovnu godinu sa značajno uvećanom vrednošću.

Imao sam čast i zadovoljstvo da budem na čelu jednog sjajnog EPS-ovog tima - kaže Vojislav Škundrić. - Svaki član je uložio velike napore da, pored svojih redovnih poslova, pripremi i prekontroliše ogroman broj podataka i doprinese realizaciji ovog, za JP EPS, veoma važnog posla čiji rezultati i posledice na buduću poziciju JP EPS mogu biti dalekosežne. Mi nismo samo učestvovali u određivanju nove vrednosti EPS-a, što će imati direktan uticaj na naše buduće poslovanje. Naš rad je, istovremeno, bio i deo procesa unutrašnjeg uređivanja JP EPS jer smo, usaglašavanjem metodologije evidentiranja stalnih sredstava, stvorili osnovu na kojoj se dalje može graditi jedinstveni sistem upravljanja troškovima. Bez daljeg razvoja ovog jedinstvenog sistema, bez usaglašavanja svih drugih baza podataka bitnih za upravljanje održavanjem (kao najvećim od svih pojedinih troškova poslovanja), ni primena najmodernijih programskih alata za upravljanje preduzećem, kao što je SAP, ne bi dala optimalan rezultat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...