BORBA ZA UGLED EFT

Jelica Putniković

Engleska štampa obnovila interesovanje za poslovanje jedne od najvećih firmi za trgovinu energijom na Balkanu

Dok iz londonske kancelarije Enerdži fajnansing tima (EFT) saopštavaju da je posle više od četiri godine, istraga britanske Kancelarije za ozbiljne prevare (SFO) o poslovanju ove firme zvanično zatvorena, i to bez pokretanja krivičnog postupka, Gardijan i Fajnenšel tajms pišu da šefu SFO Robertu Vordlu "do sada nije dozvoljeno" da nastavi s podizanjem optužnice protiv predsednika EFT-a Vuka Hamovića zbog podmićivanja "srpskih zvaničnika".

Ovi britanski listovi dalje tvrde da je državna Kancelarija za istraživanje ozbiljnih prevara (SFO) u Londonu preporučila, oktobra prošle godine, da državni tužilac pokrene proces protiv Vuka Hamovića, iako je nekoliko godina istraživala poslovanje EFT-a, da bi zatim saopštila da vlasnika ove firme registrovane u Velikoj Britaniji neće teretiti za bilo koji zločin. Citirajući "izvore bliske međunarodnim tužiocima koji rade na Balkanu", Gardijan piše da šefu Kancelarije Robertu Vordlu "do sada nije dozvoljeno" da nastavi s podizanjem optužnice za podmićivanje "srpskih zvaničnika" mada se potom u tekstu navodi da je sumnja pala na poslove EFT-ja u Bosni i Hercegovini. "Aktivisti u borbi protiv korupcije u Bosni kažu da se plaše mešanja političara, jer Britanija ne želi da uznemiri bitne srpske političare posle problema koje je izazvalo nedavno kontroverzno proglašenje nezavisnosti Kosova", tvrdi Gardijan i pominje da je mogla biti proneverena suma od 12 miliona dolara finansijske pomoći Balkanu za nabavku električne energije "posle građanskih ratova".

U kancelariji državnog tužioca baronese Skotland, Fajnenšel tajmsu je rečeno da oni ne zadržavaju slučaj, već da njena odluka da se dozvoli podizanje optužnice - što je obaveza u slučajevima moguće korupcije u inostranstvu - nije puka formalnost. "Državni tužilac ima svoj nezavisni stav... To mora da bude temeljan proces, a neki slučajevi traju duže nego drugi", rečeno je ovom listu.

U revizorskom izveštaju iz 2003. godine koji je naručio Pedi Ešdaun navodi se da je Elektroprivreda RS zbog "krađe i nemara" izgubila najmanje 83 miliona evra i da je EFT imao praktično monopolski položaj u izvozu struje iz RS, ostvarivši veliki profit prodajom električne energije Crnoj Gori.

- Narednih nedelja očekujemo i zvanično zatvaranje istrage protiv predsednika ove kompanije, Vuka Hamovića, tvrdi za Balkanmagazin Nenad Savić, direktor Sektora za komunikacije EFT-a.

U svom saopštenju tvrdite da je istraga britanske kancelarije za ozbiljne prevare (SFO) o poslovanju EFT grupacije zvanično zatvorena, bez pokretanja krivičnog postupka. Imate li, kao firma registrovana u Londonu, zvanično obaveštenje o zatvaranju te istrage?

SFO je pismenim putem obavestio naše advokate da je istraga o poslovima EFT-a zvanično zatvorena, i da tim povodom neće biti preduzimane dalje aktivnosti. Ovo je u sredu potvrdio i portparol SFO, Dejvid Džouns.

Zašto se konkretno u Engleskoj vodi istrag protiv Vuka Hamovića?

Dok je postupak u toku ne možemo da damo precizan odgovor na vaše pitanje. Međutim, čvrsto smo uvereni da će se istraga protiv gospodina Hamovića narednih nedelja okončati sa istim rezultatom kao što je to bilo i u slučaju EFT-a.

A zašto je istraga protiv Vuka Hamovića razdvojena od istrage o poslovanju EFT-a?

Sa zatvaranjem istrage bez podizanja optužnice očigledno možemo zaključiti da SFO nije našao nepravilnosti u radu EFT-a. Sigurni smo da će isti ishod biti i sa istragom o poslovima gos. Hamovića.

Hoćete li tražiti neku vrstu obeštećenja zbog pretrpljene štete zbog delovanja SFO?

Britanski zakon ne dozvoljava takvu mogućnost u vezi sa postupcima SFO-a. Smatramo da bi bivši Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, trebalo da snosi odgovornost za komercijalnu i reputacionu štetu koja je EFT-u naneta ovim istragama.

Na osnovu neistinitih optužbi njegove kancelarije o poslovima EFT-a, pokrenute su istrage u BiH i Velikoj Britaniji. Kao što vidimo, te optužbe su se pokazale kao neosnovane. Mi smo na to ukazivali sve vreme ali je Pedi Ešdaun očigledno imao svoje interese. Na žalost, diplomatski imunitet koji je imao za vreme svog angažmana u BiH ga štiti u tom pogledu.

Kako tumačite pisanje Gardijana i Fajnenšel tajmsa da engleski državni tužilac odugovlači sa podizanjem optužbe protiv Vuka Hamovića?

Kao borbu između dva dela britanskog establišmenta. Slučaj Vuka Hamovića se zloupotrebljava, kako bi se ingerencije poput davanja saglasnosti za sprovođenje krivičnog postupka u ovakvim slučajevima oduzele od kancelarije Vladinog advokata (pandan našem Tužilaštvu). Poslednjih meseci u britanskoj štampi i političkim krugovima se, tim povodom, vodi žestoka bitka u kojoj posebno Gardijan ima veoma zapaženu ulogu.

Koliko u ponedeljak, ova novina se na naslovnoj strani bavila ovom temom. Već sutradan je objavljen tekst o slučaju Vuka Hamovića, sa potpuno očiglednom namerom. Inače, taj tekst je pun činjeničnih grešaka, malicioznih insinuacija i kroz njega provejava očigledna novinarska predrasuda. Pri tom, Gardijan namerno ne spominje činjenicu da je međunarodni tužilac u BiH vodio istragu o poslovima Vuka Hamovica i zaključio da nema nepravilnosti.

Vest da je EFT nakon četvorogodišnje istrage oslobođen svih sumnji novinar Gardijana je gotovo neprimetno "zakopao" u poslednjem pasusu. Na žalost i novina kao što je Gardijan poprimila je odlike žute štampe. Naši advokati su u četvrtak započeli pravnu prepisku sa Gardijanom, koji je odbio da objavi naš demanti.

Što se tiče vremena koje je potrebno za odluku Vladinog advokata, treba znati da je ustavna obaveza ove institucije da razmotri ceo slučaj i proceni da li je u javnom interesu da se neki pojedinac krivično goni. Imajući u vidu da se, po pravilu, radi o komplikovanim slučajevima, ta razmatranja znaju da potraju.

Inače, potpuno je normalno da Vladin advokat ne odobri zahtev SFO. Očekujemo da to bude ishod i u ovom slučaju.

Kako objašnjavate da se pored Gardijana i Fajnenšel tajms u istom danu bavi istragom o poslovanju EFT-a?

Kao što sam već rekao, u toku je borba između delova britanskog establišmenta u kojoj se koristi ovaj slučaj. Činjenica da su Gardijan i Fajnenšel Tajms u istom trenutku došli do informacija koje su poverljive prirode ukazuju da im je neko te inforamcije planski dostavio.

Prošlog leta pokrenute krivične prijave protiv nekadašnjih funkcionera EPS-a, zbog štetnog poslovanja EPS-a sa kompanijama EFT i Interfejs još su u Okružnom javnom tužilaštvu, a niti je pokrenut postupak niti su odbačene. Kako to komentarišete?

Koliko je nama poznato, krivične prijave koje su podnete protiv bivših funckionera EPS su još uvek u tužilaštvu i ono sada razmatra da li su te optužbe osnovane ili ne, to jest da li će protiv tih osoba biti pokrenut krivični postupak. Kao što znate, mi smo javno pozivali, a i dalje pozivamo, nadležne organe da što pre utvrde eventualnu krivicu, kako bi se jednom za svagda stalo na kraj zloupotrebi tog pitanja.

Više puta smo ponavljali da bi, pored veštaka koje tužilaštvo i sud angažuju po službenoj dužnosti, u ovom slučaju bilo dobro obezbediti ekspertsko mišljenje neke od revizorskih kuća sa međunarodnom reputacijom, kao što su KPMG ili PWC.

Poslovi između EFT i EPS iz 2001. godine obezbedili su da u Srbiji te zime ne bude restrikcija struje i obezbedili su grejanje građanima Novog Sada. EPS i država ne samo da nisu oštećeni, već su na taj način obezbeđeni uslovi za sprovođenje remonta našeg, tada urušenog, elektroenergetskog sistema. U tom aranžmanu EFT je naravno napravio profit, kao što bi ga napravila i bilo koja druga evropska kompanija.

Kako će se ponovno aktiviranje afere u inostranim medijima odraziti na investiranje EFT-a u izgradnju TE "Stanari"?

Podsetiću vas da je daleko najvažnija vest od juče zapravo zatvaranje istrage o poslovima EFT, a ne nekakva "afera". EFT je konačno oslobođen tereta koji smo nosili gotovo pet godina. Naša kompanija će se sada razvijati još brže i finansiraće sve svoje projekte znatno lakše i povoljnije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...