Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa

Autor:   BM

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije. (Foto: Pixabay)

Mihajlović je u intervjuu Rojtersu objasnila da na cenu električne energije u Evropi takozvane "karbon takse" utiču samo sa 20 procenata i da je ove godine došlo do neverovatnog skoka tražnje za energijom i energentima u celom svetu.

Ukazala je da postoje i drugi razlozi koji su uticali na njen rast, među kojima su problemi sa terminalima za tečni prirodni gas (LNG) koji nisu mogli adekvatno da rade dok su evropska skladišta gasa bila gotovo ispražnjena.

Pored toga, dodala je, Kina je poslednjih sedam godina zatvorila određen broj rudnika, prekinula je uvoz uglja iz Australije i počela nabavku iz drugih zemalja, tako da je sve to doprinelo poremećajima na svetskim tržištima.

Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa
Uz obnovljive izvore i nuklearnu energiju, gas je tranziciono sredstvo za oslobađanje od fosilnih goriva.
(Izvor: Pexels)

Mihajlović je navela da su projekti u novom investicionom ciklusu Srbije vredni više od 17 milijardi evra i ukazala da je nacionalna strategija koncipirana tako da se ne prave nagli potezi, jer ništa ne može preko noći.

“Mi moramo polako da izlazimo iz prljavog lignita i da istovremeno gradimo nove kapacitete, a u tom procesu gas je sigurno tranziciono sredstvo. Velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, kao i priča o nuklearnim elektranama, su pitanja o kojim treba da razgovaramo”, navela je Mihajlović.

Loš kvalitet lignita

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović Istakla da je cena električne energije iz lignita danas dosta veća od cene energije proizvedene u hidroelektranama, solarnim parkovima i gasnim elektranama, zato što koristimo veoma loš lignit, koji nije isti kao onaj od pre 10 godina.

Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa
Električna energija dobijena iz lignita je skuplja nego iz obnovljivih izvora, jer je lignit danas lošijeg kvaliteta.
(Izvor: Pixabay)

Kako prenosi Fonet, potpredsednica Vlade je naglasila da su dokazane rezerve mineralnih sirovina po svim elaboratima vredne više od 250 milijardi evra i da su one veoma bitna komponenta zelene tranzicije.

Prema njenim rečima, Srbija raspolaže neverovatnim količinama bakra i zlata i posle nedavnog otvaranja borskog rudnika “Čukaru Peki” u vlasništvu kineske kompanije “Ziđin Majning” postaćemo druga evropska zemlja po proizvodnji tih metala.

Kada je litijum u pitanju, Ministarka ističe da je dokazano da je Srbija bogata jadaritom, jedinstvenim mineralom koji u sebi sadrži i litijum i bor, kao kritične sirovine u svetu, a da Srbija želi da uspostavi kompletan lanac proizvodnje, što ne podrazumeva samo rudnik, već i fabriku litijumskih baterija, uz fabriku električnih vozila.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...