SAD dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode

Autor:   BM

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode. Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima. (Foto: privatna arhiva LJ. Mijačić)

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su vladama Srbije i takozvanog Kosova dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode u južnoj srpskoj pokrajini što je, kako je navedeno, bila njihova obaveza po sedmoj tački Vašingtonskog sporazuma postignutog septembra 2020. uz posredovanje SAD i potpisanog u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

U tački 7 sporazuma, koji su u Beloj kući 4. septembra prošle godine odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti, navedeno je da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti "za potrebe deljenja jezera Gazivode (Ujmani), kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom".

Kako su ukazale ambasade Sjedinjenih Država na Kosovu i u Srbiji izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija, prenosi Glas Amerike.

SAD dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode
Predloženo je osnivanje komisije za reku Ibar i aranžman u skladu sa američko-kanadskim ugovorom
o reci Kolumbija. (Izvor: privatna arhiva LJ. Mijačić)

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

“Predlažemo razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar“, ukazano je u izveštaju.

Takođe, u dokumentu je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija, koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Inače, jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije formirana na Kosovu, što kosovske vlasti decidno odbijaju.

Kosovo i Srbija su 15. juna održale novu rundu dijaloga, koji vode posredstvom Evropske unije, nakon koga nije bilo opipljivih rezultata.

Sledeći susret glavnih pregovarača, predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, najavljen je u julu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...