Integracija evropskih tržišta električne energije

Autor:   M.Ž.

Norveška će 15. juna započeti testiranje visokonaponskog podmorskog kabla za prenos električne energije Severno more, svog prvog energetskog interkonektora sa Velikom Britanijom, saopštio je operator prenosnog sistema te zemlje Statnet. Informacije o aktivnostima na tom najdužem podmorskom interkonektoru na svetu, sustižu najave da će tokom septembra doći do spajanja unutardnevnog tržišta Grčke, Italije i Slovenije, što je još jedan od važnih poteza koji vodi potpunom objedinjavanju evropskog tržišta električne energije. (Foto: Shutterstock)

U cilju razvoja integrisane, pouzdane, održive i isplative panevropske „supermreže“, evropski lideri postavili su ambiciozne ciljeve za 2050. godinu za integraciju tržišta električne energije Evropske unije.

Smatra se da je pravovremeni i dobro planirani razvoj nove mrežne infrastrukture presudan za stvaranje evropskog unutrašnjeg energetskog tržišta (IEM), što uključuje i integraciju sve veće količine obnovljive energije, uz prevazilaženje izazova koji se odnose na povezivanje priobalnih i vetroparkova na moru sa elektroenergetskim sistemima, kako bi se energija iz tih izvora usmerila na glavne centre potražnje.

Mnogi do sada preduzeti potezi idu u prilog tome da je proces integracije evropskih tržišta električne energije u punom zamahu.

Tako se može razumeti i najava norveške državne kompanije Statnet, u čijem je vlasništvu 94 odsto nacionalne prenosne mreže i operator je prenosnog sistema, da će 15, juna početi testiranje Severnomorske veze (Nord Sea Link), svog prvog energetskog interkonektora sa Velikom Britanijom. Kada postane operativan, kabal dužine 720 kilometara, sa kapacitetom od 1.400 megavata biće i najduži podmorski visokonaponski kabal na svetu.

U pitanju je zajednički projekat norveškog Statnet-a i britanske kompanije National Grid čija se vrednost, prema navodima norveškog operatora prenosnog sistema, procenjuje na oko 2 milijarde evra. Prošlog meseca Norveška je otvorila svoju prvu direktnu vezu sa Nemačkom, putem interkonektora Severna veza (Nord Link) od 1.400 megavata.

Integracija evropskih tržišta električne energije
Integracija evropskih tržišta uključuje uvođenje sve veće količine obnovljive energije, uz prevazilaženje izazova koji se odnose na povezivanje priobalnih i vetroparkova na moru sa elektroenergetskim sistemima. (Izvor: Pixabay)

Nemačka i Britanija zapravo žele da iskoriste ogromne hidroenergetske resurse Norveške, kako bi se povećao udeo obnovljivih izvora i obezbedilo stabilno snabdevanje u kombinaciji sa energijom vetra koju sve više forsiraju te dve zemlje.

Istovremeno, Norveška dobija priliku da po niskim cenama uvozi višak obnovljive energije, što joj pruža mogućnost da manje eksploatiše sopstvene vodne resurse za proizvodnju električne energije, posebno zato što gotovo sva električna energija u toj zemlji dolazi iz hidroelektrana.

Inače, Norveška je već uspostavila direktnu vezu sa Holandijom preko pomorskog interkonektora NordNed kapaciteta od 700 megavata, a sa Danskom preko Skagerak veze, koja za razliku od istoimenog moreuza na severu, sada omogućava spajanje elektroenergetskih sistema te dve zemlje.

Integracija evropskih tržišta električne energije
Severnomorska veza je zajednički projekat Norveške i Velike Britanije, koji će kada postane operativan, biti i najduži podmorski visokonaponski kabal na svetu. (Izvor: nordsealink.com screenshot)

I dok kritičari tvrde da bi ovaj kablovski sistem mogao dovesti do viših cena električne energije u Norveškoj, ta zemlja nastavlja da razvija prekograničnu razmenu.

Kada je reč o povezivanju sistema preko veze Severno more, što se očekuje tokom narednih dana, britanski i norveški mrežni operateri će u početku testirati slanje do 700 megavata električne energije u oba smera, s tim da će se u septembru prenos povećati do punog kapaciteta do 1.450 megavata, saopštio je norveški operator prenosnog sistema Statnet, a prenosi Rojters.

Navodi se takođe da Severnomorska veza duga 720 kilometara povezuje hidroelektranu Kvildal u južnoj Norveškoj sa gradom Blitom u severnoj Engleskoj, koji je i jedan od prvih centara za razvoj obnovljivih izvora energije, a u vlasništvu su norveškog Statnet-a, odnosno britanske multinacionalne kompanije National Grid.

Procenjuje se da će interkonektor Severno more obezbediti dovoljno energije za oko 1,4 miliona domova u Velikoj Britaniji.

Integracija evropskih tržišta električne energije
Norveška je u maju preko pomorskog interkonektora otvorila i prvu direktnu vezu sa Nemačkom, a prethodno i sa Holandijom i Danskom. (Izvor: NordNed, statnett.no)

Spajanje tržišta Grčke Italije i Slovenije

Spajanje unutardnevnih tržišta Grčke, Italije i Slovenije najavljeno je za 21. septembar putem komplementarnih regionalnih aukcija (CRIDA), što je još jedan korak ka potpunom objedinjavanju evropskog tržišta električne energije.

Očekuje se da će povezivanje tržišta ojačati konkurentnost grčkog unutardnevnog tržišta, koje stagnira od kako je pokrenuto pre nekoliko meseci, i obezbediti bolje balansiranje sistema, prenosi Energypress.

Navodi se takođe da je povećanje likvidnosti na unutardnevnom tržištu neophodno za optimalno upravljanje prekidnom proizvodnjom, kao što je slučaj sa većinom jedinica obnovljivih izvora energije.

Spajanje Grčke sa Italijom i Slovenijom predstavlja prvi korak u tom pravcu, sa namerom da se izbegnu značajne razlike u jedinicama obnovljivih izvora energije i troškova koje one prouzrokuju.

Ostaje da se vidi do koje mere će ovo povezivanje uticati na grčko unutardnevno tržište, imajući u vidu ograničeni kapacitet postojećeg podmorskog kabla koji povezuje Grčku i Italiju, kapaciteta od 500 megavata, ocenjuje grčki portal.

Integracija evropskih tržišta električne energije
Spajanje tržišta Grčke, Italije i Slovenije trebalo bi da omogući da se izbegnu razlike u jedinicama obnovljivih izvora energije i troškova koje one prouzrokuju (Izvor: Pixabay)

Ocenjuje se i da će ova interkonekcija zahtevati jačanje kapaciteta grčkog elektroenergetskog sistema ako se želi postići visokodnevna aktivnost na tržištu, jer infrastruktura treba da bude u stanju da olakša fizičke isporuke naručenih količina električne energije.

Takođe, preostali kapacitet interkonekcije za unutardnevno trgovanje na tržištu zavisiće od dogovorenog nivoa o uvozu i izvozu električne energije uspostavljenog tokom prethodnog dan unapred trgovanja.

Drugi korak u spajanju unutardnevnog tržišta Grčke, uz navedene izazove, predstavlja ulazak na prekogranično unutardnevno tržište (Cross Border Intraday) sa Italijom i Bugarskom, što je planirano za prvi kvartal 2022. godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...