EU: Modernizacija sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu

Autor:   BM

Evropska komisija je saopštila da je odobrila 216 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije. Ulaganje u modernizaciju ključnog infrastrukturnog objekta u glavnom gradu Rumunije je dobar primer koji pokazuje kako se istovremeno može raditi na unapređenju života građana i ići u pravcu ostvarenja evropskog Zelenog sporazuma, ocenila je komesar za koheziju i reforme Elisa Fereira. (Foto: ec.europa.eu)

Gradski sistem za prenos toplotne energije u Bukureštu jedan je od najvećih na svetu, i osim za potrebe grejanja, služi snabdevanju toplom vodom više 1,2 miliona ljudi.

Sredstva koja je obezbedila Evropska komisija omogućiće zamenu 105,97 kilometara cevi u okviru mreže prenosnog sistema, dok ukupna dužna svih instalacija iznosi 211,94 kilometara.

Do zamene dolazi kako bi se otklonio problem gubitka oko 28 odsto vode, koliko nestane transferom do potrošača zbog dotrajalih cevi, navodi se na sajtu Evropske komisije.

„Ova investicija Evropske unije u modernizaciju ključne infrastrukture za glavni grad Rumunije je dobar primer projekta koji istovremeno služi poboljšanju svakodnevnog života građana i dostizanju ciljeva Zelenog sporazuma“, ocenila je komesar za koheziju i reforme, Elisa Fereira.

EU: Modernizacija sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu
Evropska komisija navodi da će projekat doprineti značajnom smanjenju upotrebe gasa za proizvodnju toplotne energije, što će uticati na smanjenje štetnih emisija u atmosferi. (Izvor: Pixabay)

Modernizacijom sistema za prenos toplotne energije predviđeno je uvođenje novog, dodatnog sistema za otkrivanje lokacija na kojima dolazi do curenja vode.

Projekat će obezbediti održiv i pristupačan sistem prenosa toplotne energije, povećavajući energetsku efikasnost mreže u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta života stanovnika Bukurešta, uz bolji kvalitet vazduha, zahvaljujući značajnom smanjenju količina gasa potrebnih za proizvodnju toplotne energije, navodi Evropska komisija.

To će već biti podsticaj za ostvarenje ciljeva Rumunije u pravcu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa evropskim Zelenim sporazumom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...