EU: Izvoz električnih vozila i hibrida porastao pet puta

Autor:   BM

Izvoz električnih i hibridnih vozila iz Evropske unije porastao je pet puta od 2017. do 2020. godine, dok se uvoz u istom periodu utrostručio, objavio je danas Zavod za statistiku EU, Evrostat. Prema statističkim podacima, EU je 2017. izvezla 150.000 električnih vozila i hibrida, a prošle godine njih 725.000. Istovremeno, broj uvezenih automobila se u istom periodu povećao sa 301.000 na 892.000 jedinica. (EU je prošle godine izvezla blizu 5,2 miliona automobila, a hibridni električni automobili činili su 14 odsto ukupnog izvoza. Foto: Pixabay)

Stručnjaci ističu da se u Evropskoj uniji beleži postepeni trend rasta izvoza električnih i hibridnih vozila, uprkos opštem smanjenju trgovine posle restriktivnih mera preduzetih zbog izbijanja pandemije korona virusa.

Prema podacima objavljenim na internet stranici Evrostata, Evropska unija je prošle godine ukupno izvezla blizu 5,2 miliona automobila, uključujući i one na fosilna goriva, a uvezla je 3 miliona.

Prema istim pokazateljima, hibridni električni automobili činili su 14 odsto ukupnog izvoza automobila iz EU i 30 odsto uvoza tokom 2020. godine.

Od električnih vozila izvezenih 2020. godine, gotovo polovina su hibridi koji nemaju mogućnosti punjenja na elektro-mreži, njih 49 odsto, dok je udeo električnih i hibridnih vozila na električnu energiju otprilike iznosio po četvrtinu, odnosno 27 posto i 24 procenta.

EU: Izvoz električnih vozila i hibrida porastao pet puta
Glavna izvozna tržišta EU za potpuno električna i hibridna vozila na električnu energiju su tokom prošle godine bile Velika Britanija, SAD, Norveška i Kina. (Izvor: Pixabay)

Glavna izvozna tržišta EU za potpuno električna i hibridna vozila na električnu energiju su tokom prošle godine bile Velika Britanija, s udelom od 39 posto izvezenih jedinica, Sjedinjene Države sa 16 odsto udela, dok su Norveška i Kina imale 10 i 9,0 učešća u ukupnom izvozu.

Kada je reč o prošlogodišnjem uvozu električnih vozila u EU, polovinu su čini hibridni automobili bez mogućnosti punjenja na mreži, dok su potpuno električna vozila činila 34 odsto uvoza, a 16 odsto su bili hibridi sa pogonom na električnu energiju.

Polovina električnih i hibrida na električnu energiju uvezena je iz Japana i Sjedinjenih Država, s tim da su obe zemlje imale udeo po 23 posto, a slede Južna Koreja sa 15 odsto zastupljenosti u ukupnom uvozu, Velika Britanija sa 14 odsto, Turska sa 10 procenata i Kina sa 9,0 odsto.

U ukupnom prošlogodišnjem izvozu EU od oko 5,2 miliona, automobili na benzinski pogon su imali udeo od 64 posto, a dizel vozila 22 procenta.

Takođe, više od polovine uvezenih automobila u EU, odnosno 53 odsto su bila vozila na benzinski pogon, dok su ona na dizel gorivo bila zastupljenja sa 18 odsto u ukupnom uvozu.

Izvoz električnih i hibridnih električnih automobila je 2019. godine bio upola manji u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 355.000, dok je uvezeno njih 740.000, pokazuju podaci Evrostata.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...