Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja ne gašenja radnih mesta

Autor:   BM

Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. (Foto: EPS)

Da bi se Srbija našla među dobitnicima energetske tranzicije, Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama priprema planove i strategije koji omogućavaju pravovremeno delovanje, uz planiranje rada elektrana do 2050. godine, kako bi se obezbedilo da Srbija ima dovoljno energije u decenijama koje dolaze, ispred nas.

U saopštenju resornog ministarstva se ističe da nasuprot tome stoje netačna i zlonamerna tumačenja ovih namera, sa ciljem da se iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane ugašene preko noći.

“Oni koji proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi ne samo Evropa već čitav svet, pokušavaju da u Srbiji podriju već u samom početku, u fazi planiranja, pokazuju da ne žele dobro ni najvećim energetskim kompanijama ni njihovim zaposlenima” navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Naglašava se da je zapravo istina da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete.

Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja ne gašenja radnih mesta
Resorno ministarstvo saopštava da će u sa sindikatima praviti planove rada elektrana do 2050. koji podrazumeva i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja. (Izvor: EPS)

Investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se, kako navodi Ministarstvo, otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste obnovljive izvore energije, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme.

Čitav ovaj proces nije otpočeo niti će se desiti preko noći, već se njime upravlja planski i strateški, u dogovoru države, preduzeća, sindikata i zaposlenih, kao što smo radili i u slučaju podele delatnosti i izdvajanja "Elektrodistribucije Srbije" iz EPS.

“Na isti način, zajedno sa sindikatima pravićemo i planove rada elektrana do 2050. koji podrazumeva i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja”, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...