Češka najavljuje kraj uglju do 2038. godine

Autor:   BM

Komisija za ugalj Češke preporučila je postupno ukidanje uglja do 2038. godine, pozivajući Komisiju za dekarbonizaciju da nastavi rad na detaljnijoj razradi i proceni uslova, načina i uticaja smanjivanja zastupljenosti uglja u domaćem energetskom sektoru. (Očekuje se da Komisija za ugalj Češke pripremi planove bržeg smanjenja zastupljenosti tog energenta zbog rasta cena dozvola za emisiju. Foto: Pixabay)

Pre trideset godina je u Češkoj četiri petine električne energije dolazilo iz uglja, danas manje od polovine. Ugalj su zamenile nuklearna energija i obnovljivi izvori energije, poput sunca, vetra, biomase i biogoriva.

U skladu sa zahtevima Evropske komisije koja postavlja stroga pravila u pravcu smanjenja korišćenja uglja, kao najvećeg emitera uglje-dioksida, udeo tog energenta u proizvodnji električne energije nastavlja da pada i sve je više zemalja koje su već odredile konačan datum kada će napustiti ugalj kao izvor energije. Sada to čini i Češka, doduše, još uvek u vidu preporuke.

Prateći ciljeve evropskog Zelenog sporazuma, Komisija za ugalj Češke preporučila je da ugalj, pre svega lignit prestane da se koristi  2038. godine, o čemu je obaveštena i vlada te zemlje. U međuvremenu, Komisija za dekarbonizaciju je pozvana da napravi procenu o energetskoj tranziciji, u svetlu plana o napuštanju uglja, do sada najzastupljenijeg energenta u energetskom miksu Češke.

„To je uravnoteženi kompromis, vlada poštuje preporuke i rezolucije Komisije u kojima se navodi da je 2038. godina realnan okvir, ali je potrebno preduzeti dalje korake poput izgradnje novih resursa, kao i periodičnih procena i analiza o socijalno-ekonomskim uticajima“, rekao je potpredsednik češke vlade i ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

Resorni ministar je još rekao da će Komisija za ugalj Češke sigurno pripremiti planove bržeg smanjenja zastupljenosti uglja „s obzirom na rast cena dozvola za emisiju“, navodi se u zvaničnom tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva industrije i trgovine.

Prema proceni same Komisije, savetodavnom telu česke vlade koje je osnovano pre godinu dana, u nove resurse će se do 2050. godine uložiti 355 milijardi kruna, odnosno oko 14 milijardi evra.

Predlog za postupno ukidanje uglja do 2038. godine Komisija za ugalj je prvi put iznela prošlog decembra, zajedno sa još dva roka za raniju i kasniju dekarbonizaciju Češke, što se odnosi na 2033. i 2043. godinu.

Češka najavljuje kraj uglju do 2038. godine
Prema proceni Komisije za ugalj Češke, u nove resurse će se do 2050. godine uložiti oko 14 milijardi evra. (Izvor: Pixabay)

Kompleksan poduhvat

Za klimatski i energetski okvir delovanja Evropske unije dosta je važna uloga Češke. Očekuje se da igra sve značajniju ulogu u energetskoj tranziciji, jer je između ostalog peti po veličini izvoznik električne energije u EU, sa fokusom na tržišta Austrije, Slovačke i Nemačke.

Zato je prestanak korišćenja uglja za ovu zemlju dosta kopleksna tema, jer su fosilna goriva i dalje bitno zastupljena u energetskom miksu Češke, pre svega zbog značajnih resursa uglja koji su na raspolaganju.

Češka i izvozi električnu energiju koja se dobija iz uglja, a na taj način je prošle godine proizvedeno 13 teravat-sati (TWh) električne energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...