Počela izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini

Autor:   BM

Polaganjem kamena temelјca počela je realizacija projekta izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, kod Foče, zajedničkog projekta "Elektroprivrede Srbije" i "Elektroprivrede Republike Srpske". Hidroelektrana je deo projekta koji podrazumeva izgradnju tri hidroelektrane ne Drini ukupne snage 211 megavata, vrednog oko 520 miliona evra. (Foto: EPS)

Izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” čiji je početak ozvaničen danas, koštaće 220 miliona evra, dok će instalisana snaga biti povećana u odnosu na prvobitno planiranu, a predviđeno je da radovi traju četiri, umesto šest godina kako je ranije bilo najavljeno.

Plan je da snaga hidroelektrane „Buk Bijela“ bude između 93,5 i 114,5 megavata, sa projektovanom godišnjom proizvodnjom do 355 gigavat-sati električne energije.

Ceo projekat „Gornja Drina“ predviđa i izgradnju hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“.

Izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, a projekat izgradnje će realizovati zajedničko preduzeće Hidroenergetski sistem „Gornja Drina“, koje je tim povodom formirano, u kojem  EPS ima 51 odsto vlasništva, a ERS 49 odsto.

Počela izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini
Polaganje kamena temeljca, HE “Buk Bjela” (Izvor: EPS)

Prema rečima predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela“ na Drini predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i celog regiona.

“Ovo je projekat koji otvara mnoga druga vrata i mogućnosti. Nadam se da će do kraja prvog kvartala 2022. biti ozvaničen početak gradnje i još jednog velikog projekta, aerodroma Trebinje ili autoputa do Bijeljine”, naglasila je premijerka Brnabić tokom ceremonije polaganja kamena temeljca, navodi se na sajtu EPS-a.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je ocenio da ovaj projekat znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet, kao i da “osporavanja projekata poput ovog nemaju osnova, jer je reč o veoma značajnom poduhvatu”.

“Drina nije ni ispred ni iza nas, ovo nije državna granica, ovo je isključiva nadležnost Republike Srpske”, rekao je Višković.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potvrdila je ranije najave da će hidroelektrana “Buk Bijela” biti završena pre roka.

“Uverena sam da ovo neće biti jedina hidroelektrana koju će Srbija i Republika Srpska zajednički graditi. Duboko verujem da ćemo za četiri godine ponovo biti ovde kada hidroelektrana počne proizvodnju električne energije” - nalasila je resorna ministarka Mihajlović.

Počela izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini
Izgradnja hidroelektrane “Buk Bjela” na Gornjoj Drini trebalo bi da bude završena za četiri godine. (Izvor: ERS)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić takođe prisutan na događaju kojim je ozvaničen početak izgradnje prve od tri hidroelektrane na Drini, izjavio je ranije da se pored hidroelektrane “Buk Bjela” u drugoj polovini leta “očekuje početak izgradnje tri manje hidroelektrane na reci Bistrici, čija je planirana vrednost 102 miliona evra”, preneo je portal Indikator.ba

Pored predsednika vlada i ministara energetike i rudarstva Srbije i Republike Srpske, kamen temeljac su postavili i Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora ERS.

U delu Bosne i Hercegovine izgradnja hidroelektrane “Buk Bjela” nailazi na osporavanje.

Trenutno je pred Ustavnim sudom BiH inicijativa kojom se dovodi u pitanje pravo Republike Srpske da dodeli koncesiju za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela”.

Takođe su uznemireni i ekološki aktivisti, koji smatraju da bi potapanje prilaza kanjona Pive i donjeg toka Tare nanelo veliku ekološku štetu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...