Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije

Autor:   M.Ž.

Elektrane na gas su preuzele primat nad onima koje koriste lignit za proizvodnju električne energije tokom prošle godine i postale najveći pojedinačni izvor emisija u energetskom sektoru Evropske unije, navodi se u poslednjoj analizi klimatske organizacije Ember. Velike energetske kompanije koje se usmeravaju na obnovljive izvore istovremeno upozoravaju da će za najviše četiri godine gas postati neodrživ izvor za proizvodnju električne energije. (Smanjenje korišćenja uglja se podudara sa rastom cena ugljen-dioksida u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji. Foto: Pixabay)

Analiza klimatske organizacije Ember, sačinjena je na osnovu podataka o trgovini emisijama koje su objavile energetske kompanije u okviru Evropske unije, a koji se odnose na cenu svake tone ugljen-dioksida, koja se emituje u više od 10.000 velikih industrijskih postrojenja.

Pokazalo se da postoji kontinuirani trend smanjenja emisija iz termoelektrana koje koriste lignit i ugalj, jer tokom prošle godine emisije u tim postrojenjima beleže pad od 23, odnosno 25 odsto, u poređenju sa 2019. godinom.

„Pad emisija nastalih sagorevanjem lignita u 2020. godini pokazuje da su, po prvi put, elektrane na gas postale najveći pojedinačni emiteri štetnih emisija u prenosnom sistemu električne energije u okviru Evropske unije (EU ETS)”, navodi se u analizi klimatske organizacije Ember.

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije
Gasne elektrane u Evropi su prošle godine emitovale 236 miliona tona ugljen-dioksida, a elektrane na lignit 205 miliona tona ugljen-dioksida (Izvor: Pixabay)

Evropska gasna postrojenja su tokom 2020. godine emitovala 236 miliona tona ugljen-dioksida, dok su postrojenja na lignit ispustila 205 miliona tona ugljen-dioksida, a ona koja koriste kameni ugalj 154 miliona tona ovog gasa koji zagađuje atmosferu.

U analizi objavljenoj u petak se takođe navodi da su tokom prošle godine elektrane na gas stvorile 33 odsto emisija u elektroenergetskom prenosnom sistemu Evropske unije, u odnosu na samo 16 odsto, koliko je zabeleženo 2013. godine.

Lignit je donedavno bio najjeftiniji i najčešće korišćeni resurs za proizvodnju električne energije koji sagorevanjem stvara i najviše ugljen-dioksida. Međutim, visoka cena emisije ugljen-dioksida i niska cena gasa u 2020. godini, uticala je na to da gas postane najjeftiniji izvor energije iz fosilnih goriva, pretekavši time i lignit.

Analitičar klimatske organizacije Ember, Čarls Mor (Charles Moore) rekao je za Euraktiv da se pad korišćenja uglja “podudara sa rastom cena ugljen-dioksida“ u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji, dok se istovremeno beleži sve veća zastupljenost obnovljivih izvora, posebno vetra i sunca sunca, u proizvodnji električne energije.

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije
Gas je 2020. pretekao lignit postavši najveći izvor štetnih emisija u prenosnom sistemu električne energije
Evropske unije. Izvor: Ember.

„To je taj trend u kome vetar i solarna energija istiskuju ugalj, koji je sa godinama postajao sve skuplji izvor”, ocenio je Mor ističući da je upravo rast cena ugljen-dioksida uslovio kratkoročan rast potražnje za gasom kao ekonomski isplativijim resursom za proizvodnju električne energije.

Sudeći prema analizi koju je objavio Ember, emisije iz gasnih elektrana su ipak bile relativno stabilne tokom poslednjih godina.

Najveće zagađenje se beleži 2019. godine kada su emisije ugljen-dioksida nastale korišćenjem gasa u proizvodnji električne energije dostigle nivo od 250 miliona tona, dok se na primer tri godine ranije beleži količina od 227 miliona tona. Podaci takođe pokazuju da se tokom prošle godine, količina nastalih emisija ugljen-dioksida vratila na nivo iz 2017. godine.

Govoreći o narednom periodu, Mor je izrazio očekivanje da će potrošnja fosilnih goriva u elektroenergetskom sektoru nastaviti da opada tokom naredne decenije, jer se Evropa opredeljuje za sve rigidnije klimatske ciljeve.

Po svoj prilici, ovakvo viđenje je u skladu sa očekivanjima industrije.

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije
Odluka o prelasku sa lignita na gas nije održiva jer će do 2025. Ili 2026. godine gasne elektrane već postati zastarele. (Izvor: Pixabay)

Gas postaje neodrživo rešenje

Nemačka multinacionalna kompanija Simens Enerdži (Siemens Energy AG) je u februaru objavila da planira da ukine 7.800 radnih mesta u sektoru za gas i električnu energiju do 2025. godine, a povod je namera kompanije da se prilagodi tržištu koje se udaljava od fosilnih goriva i usmerava pažnju ka obnovljivim izvorima energije.

„Tržište električne energije prolazi kroz suštinsku transformaciju. Brzo se menja u pravcu obnovljivih izvora i rešenja koja će omogućiti dekarbonizaciju“, rekao je izvršni direktor kompanije Siemens Enerdži Kristijan Brač (Christian Bruch), prezentujući rezultate kompanije u prvom kvartalu.

„Kada govorimo o izvorima energije pre svega mislimo na rast energije vetra i sunca, od čega će imati koristi Simens Gamesa (Siemens Gamesa). U planu je i blagi rast prirodnog gasa, uz nuklearnu i hidroenergiju, kao izvore, ali će doći do smanjenja korišćenja uglja i nafte”, precizirao je izvršni direktor kompanije Simens Enerdži.

„Tržište obnovljivih izvora raste brže od tradicionalnih tržišta gasa i električne energije na koje je usmerena kompanija“, rekao je Brač, najavljujući da će se Simens Enerdži preusmeriti na proizvodnju, transport i skladištenje električne energije, i raditi na digitalizaciji u tom sektoru, kako bi se postigle male ili nulta emisija ugljen-dioksida.

Prema Morovoj oceni, promene do kojih dolazi bi trebalo da budu jasno upozorenje zemljama poput Poljske, koje nameravaju da u elektranama na ugalj, koje stvaraju gubitke, počnu da koriste gas kao izvor za proizvodnju električne energije.

Ukoliko se sada donese odluka da se velika elektrana na ugalj zameni gasnom, treba imati u vidu da će taj proces potrajati samo do 2025. Ili 2026. godine, jer će prema Morovim rečima, do tada gasne elektrane već postati zastarele.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...