Građanima Hrvatske uskoro dostupno tržište električne energije širom EU

Autor:   BM

Hrvatsko Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja pripremilo je novi Zakon o tržištu električne energije prema kome će domaćinstva u Hrvatskoj moći da kupuju električnu energiju od dobavljača iz bilo koje članice Evropske unije, dok će stanovnicima drugih država Unije biti omogućeno da sklapaju ugovore sa Hrvatskom Elektroprivredom (HEP) o isporuci električne energije. (U novom zakonu se navodi da je otvaranje ka tržištu EU potrebno da bi se podstakla konkurencija i obezbedilo snabdevanje električnom energijom po najkonkurentnijoj ceni. Foto: Pixabay)

Hrvatsko Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja pripremilo je novi Zakon o tržištu električne energije u kome se navodi da je sloboda kupovine električne energije iz bilo kog dela Unije deo slobode zagarantovane građanima Evropske unije Ugovorom o funkcionisanju Unije, piše danas Večernji list.

U tom smislu se, kako se navodi, slobodno kretanje robe, sloboda osnivanja i sloboda pružanja usluga mogu postići samo na potpuno otvorenom tržištu električne energije koje svim krajnjim kupcima omogućava slobodan izbor dobavljača električne energije, a svim dobavljačima električne energije besplatnu isporuku električne energije krajnjim kupcima.

Zbog toga je, objašnjavaju predlagači zakona, a da bi se podstakla konkurencija i obezbedilo snabdevanje električnom energijom po najkonkurentnijoj ceni, neophodno obezbediti prekogranični pristup novim dobavljačima električne energije iz različitih izvora energije i novim dobavljačima proizvodnje energije, upravljanje skladištenjem i potrošnjom.

Tržišna pravila tako omogućavaju ulazak i izlazak proizvođača i dobavljača električne energije na osnovu procene ekonomske i finansijske održivosti njihovog poslovanja. Ali i dalje će postojati obaveza pružanja javne usluge koja će biti dostupna potrošačima, navode predlagači zakona.

Građanima Hrvatske uskoro dostupno tržište električne energije širom EU
Predlagači zakona navode da je sloboda kupovine električne energije iz bilo kog dela Unije deo slobode zagarantovane građanima Evropske unije Ugovorom o njenom funkcionisanju. (Izvor: Pixabay)

Pun uvid u ličnu potrošnju

Novi zakon predviđa da računi za električnu energiju, pored podataka o potrošnji i troškovima, treba da sadrže i druge informacije koje krajnjim kupcima mogu pomoći da uporede svoj trenutni ugovor sa drugim ponudama.

To znači redovno davanje tačnih informacija o naplati na osnovu stvarne potrošnje električne energije, uz korišćenje pametnih brojila, što pomaže kupcima da kontrolišu svoju potrošnju i troškove električne energije.

Novi zakon reguliše da krajnji kupac mora imati jasne uslove ugovora sa dobavljačem, a u narednih pet godina može da promeni dobavljača u roku od 24 sata.

Pored toga, dobavljači moraju pripremiti besplatan alat koji će omogućiti poređenje cena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli da izaberu najpovoljniju opciju za njih.

Zakon takođe navodi da svi krajnji kupci mogu slobodno da kupuju električnu energiju od dobavljača po svom izboru i mogu istovremeno da imaju više ugovora o snabdevanju krajnjih kupaca, pod uslovom da postoje potrebna merna mesta.

Građanima Hrvatske uskoro dostupno tržište električne energije širom EU
Novi zakon predviđa da računi za električnu energiju, pored podataka o potrošnji, treba da sadrže i druge informacije koje krajnjim kupcima mogu pomoći da uporede svoj trenutni ugovor sa drugim ponudama. (Izvor: shutterstock.com)

Pametna brojila uslov za sprovođenje zakona

Sručnjak za kupovinu i prodaju električne energije Nenad Kurtović upozorava da bez pametnih brojila nije moguće ostvariti ono što stoji u novom zakonu.

Kurtović kaže i da će krajnji kupac moći da potpiše ugovor sa jednim dobavljačem za nekoliko mernih mesta, pa će, na primer, ako ima stan i vikendicu, moći da ima jedan ugovor i dva obračunska merna mesta.

„Sve se ovo odnosi na snabdevanje, a to je oko 40 procenata iznosa računa za električnu energiju. Ovo je otvaranje tržišta i ne spori se da je dobro. Nama kao kupcima je važno da javni deo usluge ostane zaštićen, a to su mrežne naknade, naknade za obnovljive izvore energije i, uslovno rečeno, PDV“, ističe Kurtović.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...