Građani Srbije će uskoro moći da proizvode električnu energiju

Autor:   BM

Građani će već od leta moći da postanu proizvođači električne energije, ako se odluče da instaliraju solarne panele, na osnovu čega će im se umanjivati računi za električnu energiju. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je navela da je namera države da na svaki krov kuće ili stambene zgrade mogu da se postave solarni paneli, saopšteno je danas iz kabineta resornog ministarstva. (Putem solarnih panela, Srbija će moći da proizvede gotovo 10 odsto električne energije koja se sada dobija iz termoelektrana. Foto: Pixabay)

Mogućnost da građani Srbije istovremeno budu potrošači konvencionalne, a proizvođači obnovljive energije, treba da pruži zakon o obnovljivim izvorima energije i zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, čije je predloge, uz zakon o energetici, kao i zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, juče usvojila Vlada.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država želi da omogući građanima da, bez obzira na to da li žive u stanu ili u kući, mogu sami da proizvode električnu energiju putem solarnih panela, i samim tim imaju niže račune, saopšteno je iz njenog kabineta, a preneo Fonet.

„Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele, koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući, a za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi“, poručila je ministarka Mihajlović.

Ukoliko je u pitanju mesec kada je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat časova može domaćinstvu da se prebaci u naredni mesec.

Građani Srbije će uskoro moći da proizvode električnu energiju
Prosečan vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih se može isplatiti za sedam do 10 godina. (Izvor: Pixabay)

Putem solarnih panela, Srbija će moći da proizvede gotovo 10 odsto električne energije koja se sada dobija iz termoelektrana, rekla je Mihajlović ranije ovog meseca, a prenele agencije.

Iznet je i podatak da u Srbiji postoje različite grupe potrošača i da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat časova mesečno, ali da 54 odsto njih troši mnogo više.

Istaknuto je i da će solarni paneli značiti mnogo, bez obzira na to da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje električne energije ili industrijski objekti.

Prosečan vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih se može isplatiti za sedam do 10 godina, s tim da treba imati u vidu i to da svake godine pada cena solarnih panela.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...