Napredni nuklearni reaktori nisu bezbedniji

Autor:   L.M.

Nova generacija takozvanih „naprednih“ nuklearnih reaktora, za koje Vašington veruje da bi mogli da pomognu u borbi protiv klimatskih promena, često predstavljaju veći rizik za fragmentaciju od konvencionalne nuklearne energije, ocenila je grupa američkih naučnika. (Zagovornici nove tehnologije kažu da su napredni reaktori sigurniji, čak i da neki od njih mogu koristiti nuklearni otpad kao gorivo. Foto: iaea.org)

Američki predsednik Džozef Bajden je, kao prioritet postavio suzbijanje klimatskih promena i tako podržao istraživanje i razvijanje novih nuklearnih tehnologija.

Međutim, novi reaktori su takođe popularni među republikancima. Prošlog oktobra, mesec dana pre pobede demokratske struje na američkim izborima, američko ministarstvo energetike je dodelilo po 80 miliona dolara kompanijama Tera Pauer (TerraPower LLC) i Iks enerdži (X energy) za izgradnju novih reaktora koji će, kako prenosi Rojters, biti u funkciji za sedam godina.

Napredni reaktori su daleko manji od standardnih reaktora i hlade se rastopljenom solju umesto vodom. Zagovornici nove tehnologije kažu da su sigurniji, čak i da neki od njih mogu koristiti nuklearni otpad kao gorivo.

„Tehnologija se zasigurno razlikuje od reaktora koji su trenutno u upotrebi, ipak nije sasvim jasno da li su bolji“ rekao je Edvin Lajman, direktor za nuklearnu bezbednost nezavisne naučne organizacije Sindikat zabrinutih naučnika (Union of Concerned Scientists-UCS).

„U mnogim slučajevima su lošiji kada je u pitanju bezbednost, potencijal za ozbiljne nesreće, kao i potencijal za širenje i proizvodnju nuklearnog oružja“ rekao je ja Lajman, autor izveštaja ovog naučnog Sindikata koji je objavljen prošlog četvrtka pod nazivom  „Napredno nije uvek i bolje“.

Napredni nuklearni reaktori nisu bezbedniji
Standardna nuklearna postrojenja počinju da se zatvaraju zbog visokih troškova, i rasta upotrebe obnovljivih izvora, što je i pokrenulo razvoj novih generacija reaktora. (Izvor: ne.uk.edu)

Nuklearni reaktori proizvode energiju bez štetne emisije što znači da će standardni reaktori barem delom imati ulogu u dekarbonizaciji ekonomije do 2050. godine, što je cilj nove američke administracije za potpunu eliminaciju štetnih emisija.

Ipak, nekoliko od ukupno 94 američkih konvencionalnih nuklearnih postrojenja se zatvaraju usled visokih troškova potrebnih kako bi se osigurala bezbednost rada, kao i zbog konkurencije u vidu prirodnog gasa, solarne i energije vetra.

To je i pomoglo pokretanje finansiranja novih generacija reaktora.

Međutim, američki naučinici ističu u svom izveštaju da bi gorivo za mnoge od tih reaktora moralo biti obogaćeno u većoj meri od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdevanja bio privlačna meta za militante koji žele da naprave sirovo nuklearno oružje.

Takođe navode da bi otpad reaktora koji se sada koriste morao da se preradi kako bi se stvorilo gorivo za reaktore nove generacije.

Ta tehnika se pak ne praktikuje u Sjedinjenim Američkim Državama zbog zabrinutosti oko cene i procesa fragmentacije u reaktorima, ističe se u izveštaju i sem toga dodaje da ostali „napredni“ reaktori emituju velike količine radioaktivnih gasova, što je potencijalno problematično kretanje otpada.

Napredni nuklearni reaktori nisu bezbedniji
U nedavno objavljenom naučnom izveštaju se navodi da „napredni“ reaktori emituju velike količine radioaktivnih gasova, što je potencijalno problematično kretanje otpada. (Izvor: ucsusa.org)

Edvin Lajman, direktor za nuklearnu bezbednost nezavisne naučne organizacije UCS smatra da bi sredstva za napredne reaktore bilo bolje uložiti u jačanje standardnih nuklearnih reaktora usled rizika od zemljotresa i klimatskih promena kao što je poplava.

Ovaj naučni izveštaj preporučuje da američko Ministarstvo energetike obustavi svoj program demonstracije rada reaktora, sve dok Komisija za nuklearnu regulaciju (Nuclear Regulatory Comission-NRC) ne zatraži testiranje prototipa, a pre nego što reaktori dobiju dozvolu za komercijalnu upotrebu.

Ministarstvo energetike (DOE) za sada nije reagovalo na zahtev za komentar na ovaj izveštaj.

Bret Rampal, direktor nuklearnih inovacija u bostonskoj organizaciji Akciona grupa za čisti vazduh (CATF), koja podržava primenu naprednih reaktora u borbi protiv klimatskih promena i štetnog zračenja, rekao je da zaključci objavljenog naučnog izveštaja nisu zasnovani na kritičkoj proceni industrije. Rampal je naveo da bi, ukoliko Ministarstvo energetike uvaži date preporuke, „prestale inovacije u nuklearnoj energetici“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...