Nemačka ubrzava gašenje nuklearki

Autor:   BM

Nemačka vlada saopštila je da se dogovorila sa četiri kompanije da im isplati ukupne nadoknade od 2,4 milijarde evra za ranije zatvaranje njihovih nuklearnih elektrana. (Neke elektro kompanije tužile su nemačku vladu tražeći veće nadoknade. Foto: Vattenfall)

Nemačka sprovodi fazno zatvaranje nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine. Šest nuklearnih elektrana koje su i dalje u upotrebi treba da budu zatvorene pre kraja njihovog određenog veka.

Neke elektro kompanije tužile su nemačku vladu uz argument da treba da dobiju znatne nadoknade zbog izgubljenih investicija i električne energije koju ne mogu da proizvedu iz pogona planiranih za ranije zatvaranje, prenosi AP.

Nemačka ubrzava gašenje nuklearki
Šest nuklearnih elektrana koje su i dalje u upotrebi u Nemačkoj treba da budu zatvorene pre ranije definisanog roka. (Izvor: RWE)

U zajedničkom saopštenju nemačka ministarstva ekologije i ekonomije saopštila su da će švedska kompanija Vatenfal (Vattenfall) dobiti 1,4 milijardi evra. Preostalih milijardu evra podeliće nemačke kompanije RWE, EnBW i E.ON/PrisenElektra.

Zauzvrat kompanije će morati da odustanu od tužbi, uključujući i tužbu koju je kompanija Vatenfal podnela međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu.

Dogovor treba konačno da odobre upravni odbori kompanija i telo EU za zaštitu konkurencije koje je nedavno pokrenulo ispitivanje sličnog dogovora nemačkih vlasti i operatora termoelektrana.

Prema objavljenim podacima nemačke Savezne kancelarije za statistiku pogon na vetar je postao glavni izvor struje u Nemačkoj 2020. godine.

Ovaj izvor energije je predstavljao 25,6 odsto električne energije proizvedene u zemlji prošle godine, sledi ugalj sa 24,8 odsto, i nuklearna energija sa 12,1 odsto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...