Francuska produžava rad nuklearnih reaktora

Autor:   BM

Francuska uprava za nuklearnu sigurnost donela je odluku da 32 najstarija nuklearna reaktora nastave sa radom čitavu deceniju duže nego što je planirano, što znači da se njihovo korišćenje produžava na 50 godina. Nemačka izražava zabrinutost zbog ovog sve prisutnijeg trenda u Evropi. (U Francuskoj se oko 70 odsto električne energije obezbeđuje iz nuklearnih elektrana, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Foto: Pixabay)

Odluku da se najstarijim nuklearnim reaktorima u Francuskoj produži vek za čitavu deceniju, u odnosu na raniji plan da se njihov rad oroči na 40 godina je donela Nacionalna elektroenergetska kompanija koja upravlja nuklearnim elektranama (EDF), a zadužena je za osiguranje sigurnosti reaktora.

Predstavnici državnog energetskog sektora saopštili su juče da mere koje EDF planira da preduzme “otvaraju mogućnost nastavka rada ovih reaktora tokom narednih deset godina”, prenosi AP.

Francuska produžava rad nuklarnih reaktora
Francuska je prošle godine zatvorila najstariju nuklearku u Fesenhajmu, na granici sa Nemačkom, koja je korišćena od 1977. godine. (Izvor: Rojters)

U Francuskoj se trenutno oko 70 odsto električne energije obezbeđuje iz nuklearnih elektrana, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Plan je da se taj udeo smanji na 50 odsto do 2035. godine, dok se istovremeno povećava udeo energije iz obnovljivih izvora.

Prošle godine je Francuska zatvorila svoju najstariju nuklearku u Fesenhajmu, na granici sa Nemačkom, koja je korišćena od 1977. godine za snabdevanje električnom energijom. Vlada Francuske je takođe iznela planove o gašenju još 12 nuklearnih reaktora.

Većina nuklearnih reaktora izgrađena je tokom osamdesetih godina prošlog veka, što znači da bi mogli da budu zatvoreni do kraja ove decenije.

Francuska produžava rad nuklarnih reaktora
Francuska planira da udeo nuklearne energije u ukupnoj potrošnji smanji na 50 odsto do 2035. godine i da istovremeno poveća zastupljenost električne energije iz obnovljivih izvora. (Izvor: Pixabay)

Nemački ministar životne sredine kritikovao je odluku organa za nuklearnu bezbednost Francuske.

"Poštujem princip nacionalnog energetskog suvereniteta, ali sam veoma zabrinut zbog sve prisutnijeg produžavanja veka evropskih nuklearnih elektrana”, rekla je Svenja Šulc dodavši da to “uključuje i stare francuske reaktore”.

Inače, Nemačka je odlučila da postupno ukine svoje nuklearne elektrane do kraja 2022. godine, što je odluka doneta nakon katastrofe u japanskoj Fukušimi pre deset godina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...