Uzvojeni zakoni važni za energetski sektor

Autor:   BM

Skupština Srbije usvojila je večeras dva zakona koja su važna za energetski sektor i povećanje energetske efikasnosti, jedan se odnosi na davanje državne garancije za izgradnju najsavremenijeg sistema za prenos električne energije, a drugim se omogućava izvođenje radova na povećanju energetske efikanosti zgrade VMA u Beogradu. (Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu doprineće spajajnju tržišta istočne i zapadne Evrope, uz sigurno i stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji električnom energijom. Foto: Pixabay)

Poslanici su usvojili Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju Akcionarskog društva “Elektromreža Srbije”, koji predviđa garanciju na iznos od 40 milona evra, a na ime obaveza iz Sporazuma o zajmu za sprovođenje Regionalnog programa za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu II, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu osnovan je, u cilju obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti zemlje i zamene dotrajale mreže nižeg naponskog nivoa, sistemom većeg kapaciteta i višeg naponskog nivoa.

Uzvojeni zakoni važni za energetski sektor
Realizacija projekta otvara mogućnost da elektroenergetski sistem Srbije preuzme ulogu regionalnog lidera u oblasti elektroenergetike. (Izvor: Pixabay)

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u načelnoj raspravi da projekat ima nacionalni i regionalni značaj, jer će omogućiti trans-nacionalni prenos energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta istočne i zapadne Evrope i garantujući sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije.

Dodaje da se realizacijom projekta otvara mogućnost da elektroenergetski sistem Srbije iskoristi svoj geografski položaj i potencijal, odnosno da u bližoj budućnosti preuzme ulogu regionalnog lidera u oblasti elektroenergetike.

VMA - obnova posle skoro četiri decenije
Omogućeno je unapređenje sistema energetske efikasnosti zgrade VMA posle 38 godina postojanja. (Izvor: vma.mod.gov.rs)

VMA - obnova posle skoro četiri decenije

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije za projekat “Energetska efikasnost u zgradama javne namene i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja – Ozelenjavanje javnog sektora”.

Vrednost sporazuma je 50 miliona evra, a novac će biti iskorišćen za unapređenje sistema energetske efikasnosti zgrade VMA u Beogradu.

Navodi se da VMA odstupa od savremenih standarda energetske efikasnosti, i posle skoro četiri decenije rada, zgrada, tehničke instalacije i distributivni sistemi zahtevaju obnovu, odnosno treba izvršiti njihovo poboljšanje i određene građevinske intervencije kako bi se omogućila ušteda energije.

Više o projektu rekonstrukcije VMA saznajte OVDE


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...