Za Transbalkanski koridor 12,8 miliona evra

Autor:   BM

Sporazum o dodeli investicionih sredstava u vrednosti od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor, regionalni projekat čija realizacija bi trebalo da doprinese stabilnosti na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u Rumuniji, Crnoj Gori i Italiji potpisan je danas u Vladi Srbije. (Ukupna vrednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji, dužine 321 kilometar, je 157 miliona evra. Foto: Pixabay)

Vrednost ugovora sa nemačkom KfW bankom o dodeli investicionih sredstava za projekat Transbalkanskog koridora, Sekcija 3, za izgradnju novog dvostrukog 400 kilovatnog (kw) dalekovoda Obrenovac - Bajina Bašta, iznosi 12,8 miliona evra.

Ukupna vrednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji, dužine 321 kilometar, je 157 miliona evra.

Do sada je već završena jedna sekcija Transbalkanskog koridora koja povezuje Srbiju i Rumuniju, a u toku su radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva.

Sekcija za koju je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti blizu 60 miliona evra, a ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

TransbalkanskI koridor
TransbalkanskI koridor je važan za Srbiju, jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiti gubitke na prenosnoj mreži, povezati zemlju sa regionom, a cilj Srbije je da osim u saobraćaju, postane i tranzitni koridor u energetici. (Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je prilikom potpisivanja ugovora da je izgradnja Transbalkanskog koridora važna za Srbiju, jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiti gubitke na prenosnoj mreži i povezati Srbiju sa regionom.

„Naš cilj je da budemo tranzitni koridor i u energetici, zbog čega mreža na visokom naponu mora da bude najbolja i na tome radimo zajedno sa svojim međunarodnim partnerima”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je takođe istakla da je Evropska unija obezbedela grant za jednu od deonica za Transbalkanski koridor.

Dodala je da je ukupna vrednost projekata koje Srbija radi sa KfW bankom iznosi 830 miliona evra.

TransbalkanskI koridor
Sekcija za koju je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti blizu 60 miliona evra, a ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom. (Izvor: Pixabay)

Sporazum o dodeli sredstava su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ugovor koji je danas potpisan, za izgradnju najmodernijeg viskonaponskog dalekovoda od Obrenovca do Bajine Bašte i podizanje naponskog nivoa u TS Bajina Bašta, prilikom potpisivanja je ocenjen kao veliki korak u daljoj realizaciji Transbalkanskog koridora, kao i korak bliže tome da Srbija postane ključno energetsko čvorište ovog dela Evrope.

Vrednost investicije u Sekciju 3 Tranbalkanskog koridora iznosi 58,95 miliona evra i realizuje se kroz zajam KfW u iznosu od 40 miliona evra, investicioni grant Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), u iznosu od 12,8 miliona evra, a preostali iznos od 6,15 miliona evra obezbeđen je iz tehničke pomoći WBIF i sredstava EMS-a.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...